Spletla si autobus. Vrátila se za 25 let

Reuters, man
6. 2. 2007 9:24
Bangkok - Nastoupit do špatného autobusu se stává často. Obvykle to znamená, že člověk dorazí do cíle později. Může to však trvat i čtvrtstoletí.
Muslimská ženu prochází na jihu Thajska kolem armádní hlídky. V muslimských oblastech Thajska často dochází k pumovým útokům místních separatistů, kteří požadují nezávislost tohoto regionu na vládě v Bangkoku.
Muslimská ženu prochází na jihu Thajska kolem armádní hlídky. V muslimských oblastech Thajska často dochází k pumovým útokům místních separatistů, kteří požadují nezávislost tohoto regionu na vládě v Bangkoku. | Foto: ČTK/AP

Asi ne každý bude náledujícímu příběhu věřit. Agentura Reuters i thajští svědci ale tvrdí, že je pravdivý.

Kuriózní osud potkal thajskou ženu, žijící na jihu země. Dnes šestasedmdesátiletá Džajayena Beuranhengová šla v Malajsii v roce1982 na nádraží, protože chtěla po návštěvě příbuzných cestovat domů na druhou stranu hranice.

Tak začala její dlouhá pouť, která skončila až minulý týden.

Žena patří k malajské menšině, která žije na jihu Thajska u hranic s Malajsií a jazykově, kulturně i vyznáváním islámu má mnohem blíže k Malajsii než k Thajsku.

Problémem Beuranhengové bylo právě to, že uměla jen malajsky, nikoliv thajsky (oba jazyky se přes sousedství obou zemí a národů výrazně liší).

Jela na jih,skončila na severu

V Malajsii nastoupila na autobus,o němž se mylně domnívala, že jede jen několik kilometrů za hranice do města Narathivat. Nejenže se zásadně zmýlila, ale zřejmě po cestě i usnula.

Tak se stalo, že nevystoupila těsně za hranicí, ale naopak po mnohahodinové cestě na úplně opačné straně Thajska. Více než 1 200 kilometrů severně od Bangkoku.

Foto: Aktuálně.cz

Zmatená nastoupila do dalšího autobusu a skončila ve městě Chiang Mai poblíž hranic s Barmou a Laosem.

S Thajci nebyla schopná komunikovat a podle thajských médií pravděpodobně trpěla i jistou psychologickou poruchou, protože se ponořila do úplného mlčení.

Pět let přežívala jako žebračka na ulici, v roce 1987 ji policisté zadrželi a umístili do ubytovacího zařízení pro bezdomovce. Tam zůstala až do letoška.

Dvacet let němoty

S okolím komunikovala jen nesouvislým mumláním. Někteří ji mylně považovali za uprchlici z Barmy, kde vládně už mnoho let vojenská diktatura.

Záhada se však vysvětlila minulý týden. Centrum pro bezdomovce navštívil jeden muž z jižního Thajska. Z mumlání ženy poznal, že jejím jazykem je malajština a zřejmě pochází z oblasti kolem Narathivatu.

"Až nyní jsme s překvapením zjistili, že není němá," řekl ředitel centra Džintana Santžang.

Po čase se ozvali její příbuzní. Zjistilo se, že má osm dětí. Úřady je údajně před lety informovaly, že jejich matku přejel vlak a ostatky nebyly nalezeny.

Žena nakonec byla schopná rekonstruovat svoji cestu před pětadvaceti lety. Není ale jasné, proč u ní policie tehdy nenalezla žádné doklady, i když jela z jiné země.

 

Právě se děje

Další zprávy