Čínská policie mučila zadržené Tibeťany

rst, ČTK, AP, Reuters
31. 1. 2007 17:40
Dharamsala - Rumunský kameraman natočil, jak čínští pohraničníci střílejí po Tibeťanech snažících se uniknout přes horský průsmyk.
Dalajlama je v současné době na návštěvě Bombaje. Až se vrátí, s uprchlíky by se měl setkat.
Dalajlama je v současné době na návštěvě Bombaje. Až se vrátí, s uprchlíky by se měl setkat. | Foto: Reuters

Ti, které chytili, byli mučeni.

Tři desítky Tibeťanů, které v září zadrželi čínští pohraničníci při jejich snaze utéci ze země, byly mučeny elektrickými obušky na dobytek a nuceny k tvrdé práci.

Při incidentu zahynula sedmnáctiletá buddhistická mniška a muž ve věku kolem 20 let. Celou událost nafilmoval rumunský televizní producent, který byl v oblasti na horské expedici, a o zásahu se tak dozvěděla světová veřejnost.

  • Záběry rumunského kameramana si můžete prohlédnout na YouTube - klikněte ZDE

O mučení v úterý informoval patnáctiletý chlapec, který byl jedním z uprchlíků a který jako první podal podrobné zprávy o osudu zmíněné skupiny.

Na záběrech rumunského kameramana lze vidět, jak Číňané střílejí do skupiny Tibeťanů přecházející horský průsmyk. Prohlédněte si video na YouTube (odkaz výše ve článku)
Na záběrech rumunského kameramana lze vidět, jak Číňané střílejí do skupiny Tibeťanů přecházející horský průsmyk. Prohlédněte si video na YouTube (odkaz výše ve článku) | Foto: Aktuálně.cz

Unikl až napodruhé

Jamjang Samten s novináři a bojovníky za lidská práva hovořil v tibetském uprchlickém centru v indickém městě Dharamsala, jež je rovněž domovem exilového tibetského duchovního vůdce dalajlamy.

Ředitel centra Dordže sdělil, že hoch dorazil do tábora v pondělí, když se po svém propuštění z vězení znovu tento měsíc pokusil o útěk z Tibetu, tentokrát úspěšně.

Samten byl podle svých slov jedním ze skupiny 75 obyvatel Tibetu, kteří 30. září loňského roku procházeli himálajským průsmykem v nadmořské výšce 5800 metrů, když na ně příslušníci čínské pohraniční stráže zahájili palbu.

Jednačtyřiceti běžencům se i přes tento incident podařilo dostat v pořádku do Indie, dalších 32 uprchlíků, včetně Samtena, ale bylo zadrženo.

Tři dny v úkrytu, poté zadržení

Oněch 32 uprchlíků, kteří byli všichni mladší 20 let, putovalo o kus dál za první skupinou běženců, když čínští pohraničníci zahájili palbu.

Jakmile zaslechli výstřely, vyzval je průvodce, aby se ukryli za kameny a čekali, než zjistí, co se děje. Průvodce se však již nevrátil. Uprchlíci vyčkávali tři dny pod zasněženými vrcholy, než jim došlo jídlo, a pak se znovu pokusili o přechod.

Dharamsala je sídlem tibetské exilové vlády. Sídlí zde i nejvyšší duchovní vůdce - dalajlama
Dharamsala je sídlem tibetské exilové vlády. Sídlí zde i nejvyšší duchovní vůdce - dalajlama | Foto: Aktuálně.cz

"Když jsme průsmykem přecházeli, začali čínští pohraničníci znovu střílet, aby nás vystrašili," řekl Samten. Skupina se vzdala, byla zadržena a naložena do nákladního auta. Uvnitř údajně leželo tělo mrtvé jeptišky a zraněný muž, který měl prostřelenou nohu ovázanou kusem hadru.

Čína: Pohraničníci jednali v sebeobraně

Krátce po incidentu čínská vláda ve svém prohlášení oznámila, že pohraniční stráž připravila o život jednoho člověka při střetu se skupinou 70 osob, které se snažily ilegálně dostat přes hranici.

Podle komuniké byli pohraničníci napadeni a jednali v sebeobraně. Na záběrech rumunského kameramana však žádný útok ze strany Tibeťanů není vidět.

Samtenova skupina byla nejprve dopravena do vojenského tábora a pak na policejní stanici, kde byla tři dny vyslýchána. Při výsleších byli prý uprchlíci opakovaně biti elektrickými poháněčkami dobytka.

"Takhle to pokračovalo, dokud jsem neomdlel," líčil Samten, kterého prý policisté při výsleších nutili, aby identifikoval mrtvou jeptišku. Výslechu bylo ušetřeno pouze sedm dětí mladších 15 let, včetně jednoho čtyřletého dítěte.

Po třídenním výslechu byli běženci odvezeni do vězení v druhém největším tibetském městě Šigace. Tam byli řetězy připoutáni ke zdi a opět podrobeni výslechu. "Dozorce nás železnou rukavicí mlátil do břicha," prohlásil svědek.

Mladík se setká s dalajlamou

V káznici strávil Samten 48 dní, během nichž byl nucen k těžké práci při hloubení příkopů a stavbě plotů. Poté byl propuštěn, jeho druhové se prý dostali na svobodu o den později. Úřady ho vrátily rodině, on se ale opět pokusil o útěk z Tibetu.

Tentokrát uspěl. Společně s dalšími dvěma lidmi zaplatil za pomoc při přechodu hranice dvěma Nepálcům. Brzy by se teď prý Samten měl setkat s dalajlamou, který je v současnosti na návštěvě Bombaje.

Ačkoli vyprávění nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů, odpovídá z velké části faktům, která se občas dostanou na veřejnost z izolovaného Tibetu, kde se každoročně tisíce lidí, neschopných získat cestovní pas k úniku zpod čínské nadvlády, pokoušejí překonat himálajské velehory na cestě do Nepálu a následně do Indie.

 

Právě se děje

Další zprávy