Čína sestřelila satelit. Svět má obavy

Red Zah, ČTK
19. 1. 2007 11:11
Peking - Čína zničila ze země dosluhující meteorologický satelit. Raketový test znepokojil Japonsko i Západ.

Šlo o první podobnou zbraňovou zkoušku ve vesmíru za posledních více než 20 let. Washington i Tokio požádaly Čínu o vysvětlení

Peking podle americké Rady národní bezpečnosti (NSC) provedl test 11. ledna. Balistická raketa středního doletu, vypálená z pozemní základny, dosluhující družici Feng Yun 1C ve výšce 865 kilometrů nad Zemí zničila.

"Jsme tím znepokojeni, a to jednak s ohledem na mírové využívání kosmu, jednak z bezpečnostního hlediska," reagoval na informace o testu hlavní tajemník japonské vlády Jasuhisa Šiozaki. Tokijský kabinet podle něj požádal Peking o potvrzení zkoušky a vysvětlení jejich cílů.

Kritikou nešetří ani Washington. "Vývoj a zkoušení takových zbraní není v souladu s duchem spolupráce, o niž obě země při civilním využití vesmíru usilují," uvedl mluvčí NSC Gordon Johndroe.

Peking: Mírové využití vesmíru respektujeme

Podle analytiků oslovených agenturou AP se zničený satelit mohl pohybovat ve stejné výšce jako některé americké špionážní družice. To by představovalo i nepřímé ohrožení obranného systému Spojených států.

Raketová technologie, kterou Peking použil, není nová - svědčí ale o rostoucích možnostech a schopnostech čínských ozbrojených sil. Přesný objem investic do zbrojení přitom Čína úzkostlivě tají.

Ve světě panuje shoda, že vesmír by měl být ušetřen pozemských konfliktů
Ve světě panuje shoda, že vesmír by měl být ušetřen pozemských konfliktů | Foto: Reuters

Znepokojení nad testem vyjádřily kromě Japonska a USA i vlády Kanady a Austrálie.

Podle japonské agentury Kjódó už obdržel ministr zahraničních věcí Taró Aso z Pekingu odpověď. Našel v ní ujištění, že test je v souladu s mírovým využitím vesmíru.

Poslední známý raketový test v kosmu provedly Spojené státy ještě v dobách studené války, 13. září 1985. Washington poté ukončil tyto zkoušky kvůli obavám z možného poškození civilních i vojenských družic.

 

Právě se děje

Další zprávy