Bude v Koreji hlad? Jih a Sever se přou

Reuters, man
3. 1. 2007 11:00
Pchjongjang - Severokorejský režim popírá zprávy, že červencové záplavy a sankce OSN hrozí letos znovu přerůst v hladomor.
Severokerejec táhne loď na řece Jalu, oddělující Severní Koreu a Čínu.
Severokerejec táhne loď na řece Jalu, oddělující Severní Koreu a Čínu. | Foto: Reuters

Severní Korea je už mnoho let v zásobování potravinami závislá na mezinárodní pomoci, hlavně z Jižní Koreje a Číny. Jinak by komunistický režim nebyl schopen 22 milionů obyvatel země uživit.

Minulý rok se ale situace zkomplikovala. Úrodu ničily v červenci rozsáhlé povodně a v říjnu se KLDR dostala do ještě větší izolace kvůli pokusnému jadernému výbuchu.

Pchjongjangská ulice.
Pchjongjangská ulice. | Foto: Reuters

Čína, Jižní Korea a další země omezily export zboží a dodávání pomoci. Úřady přiznávají problémy, ale tvrdí, že na severu letos nikdo hlady umírat nebude.

"Naše produkce potravin není na úrovni, jakou bychom si představovali. Ale problém v nasycení lidí není v žádném případě tak závažný," řekl zástupce severokorejského ministerstva zemědělství Kim Kjong-il.

Jeho názory otiskl list Čoson Simbo, který vydává organizace Korejců žijících v Japonsku a sympatizujících s vládou v Pchjongjangu.

Severokorejský vůdce Kim Čong-il se zatím odmítá vzdát jaderné bomby.
Severokorejský vůdce Kim Čong-il se zatím odmítá vzdát jaderné bomby. | Foto: Reuters

Jihokorejská média ale s odvoláním na své zdroje na severu tvrdí, že země nemá na celou zimu dost jídla a úroda byla velmi slabá.

Hladomor zasáhl Severní Koreu citlivě už v polovině devadesátých let. Zemi postihly katastrofální záplavy a pak zase dlouhé období sucha.

Kolik lidí v tomto období přesně zahynulo, není známo, odhady se pohybují mezi jedním až dvěma miliony osob. Severokorejští urpchlíci, kteři utekli do Číny či Jižní Koreje, vypověděli, že v některých oblastech země lemovaly cesty a silnice tisíce těl obětí hladomoru.

Severní Korea se v prosinci vrátila k šestistranným rozhovorům o svém jaderném programu, ale nabídky na jeho zrušení či mezinárodní kontrolu výměnou za hospodářskou pomoc zatím nepřijala.

 

Právě se děje

Další zprávy