Tragédie letadla: osud pasažérů neznámý

Red Zah, ČTK
2. 1. 2007 12:48
Jakarta - Velmi rozporuplné informace vydává Indonésie o osudu zříceného letounu. Nejprve popřela, že někdo havárii přežil, následně i to, že byl nalezen vrak.
Foto: Reuters

"Omlouváme se za to, že naše dřívější informace nebyla pravdivá," citovala agentura Reuters velitele indonéského letectva.

Dřívější zprávy přitom hovořily o tom, že letadlo bylo nalezeno v horách ostrova Sulavesi a ze sto dvou lidí na palubě se podařilo dvanácti pasažérům přežít. Nyní z toho nic neplatí.

Na palubě letadla, které mířilo z města Surabaya na východě ostrova Jáva do Manada na ostrově Sulawesi, bylo 96 cestujících včetně jedenácti dětí a šestičlenná posádka. V oblasti letu byly nepříznivé povětrnostní podmínky. 

Podle seznamu cestujících byly všechny osoby na palubě Indonésané s výjimkou tří cizinců. Ty identifikovalo americké velvyslanectví v Jakartě jako občany USA.

Zatím není známo, zda američtí cestující zahynuli, nebo zda jsou mezi přeživšími. "Můžeme jen potvrdit, že v letadle byli tři američtí občané. Žádné podrobnosti o nich nevíme," řekla agentuře Reuters Shannon Quinnová z velvyslanectví.

Stovky příbuzných čekaly na letišti

Stroj soukromého nízkorozpočtového dopravce Adam Air přestal komunikovat s řídící věží po více než hodině letu v pondělí ve 14:07 místního času (08:07 SEČ), když byl nad centrální částí Sulawesi. Letoun měl letět ještě necelou hodinu, přičemž zásoby paliva měl na čtyři hodiny.

Na letišti Manado, kam mělo letadlo přiletět, se od pondělí shromáždily stovky lidí. Někteří se zhroutili, když se dozvěděli, že neštěstí 90 cestujících nepřežilo. "Slyšel jsem v televizi, že dvanáct lidí přežilo. Jen doufám, že je mezi nimi můj otec," řekl agentuře AP Ridwan Lamani.

Na palubě letounu byla také sestra-dvojče Justina Tumuranga. "Když jste dvojčata, tak cítíte skoro všechno stejně. Cítil jsem, že něco není v pořádku a bylo to čím dál tím horší. Teď už cítím jen bolest," řekl agentuře AP Tumuranga.

 

Právě se děje

Další zprávy