Jachta objevila v oceánu neznámý ostrov

man
10. 11. 2006 15:10
Auckland - Doba objevitelských výprav neskončila. Mořeplavcům se může stále poštěstit, že najdou dosud neznámý ostrov. Jako jachtařům v Pacifiku.
Neznámý ostrov, který zatím ani nemá jméno.
Neznámý ostrov, který zatím ani nemá jméno. | Foto: Tonga Online

Posádka jachty Maiken narazila poblíž království Tonga, ležícím severovýchodně od Nového Zélandu, na část oceánu pokrytou souvislou vrstvou pemzy.

Bylo jasné, že jde o následky nedávného sopečného výbuchu. Protože se stmívalo, vrátila se posádka zpět; plout dál bylo nebezpečné.

Pemza na moři.
Pemza na moři. | Foto: Tonga Online

Když ráno jachta připlula znovu, muži zůstali nevěřícně zírat. Před nimi stanul asi půldruhého kilometru dlouhý ostrov se čtyřmi vrcholky. Nad hladinu se dostal nedávno sopečnou aktivitou: podle tonžských vědců se to stalo patrně v srpnu.

O novém a nečekaném objevu informoval jako první server Tonga Online, zprávu pak převzala televize CNN. Posádka svůj objev dokázala fotografiemi.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Úřady potvrdily, že skutečně zaznamenaly v dané oblasti sopečné výbuchy a pemza se objevila až u stovky kilometrů vzdáleného Fidži. K vytvoření zřejmě nejmladšího ostrova planety došlo někdy na začátku září.

"Tento nový a dosud neznámý ostrov je větší než nejmenší z těch, které jsou na Tonze obývané," uvedl tonžský lodní kapitán Siaosi Fenukitai. Nejmenším obydleným ostrovem je Fotuha´a, kde trvale žije 110 lidí.

"Teprve zjišťujeme, co se vlastně stalo. Zatím o původu nového ostrova mnoho nevíme," řekl CNN Richard Wunderman z agentury, sledující činnost vulkánů.

Někteří členové objevitelské posádky neváhali a snaží se svůj objev zpeněžit. Na internetu se objevily nabídky na prodej nalezené pemzy.

 

Právě se děje

Další zprávy