KLDR zve cizince. Na golf s jamkou navíc

man, Reuters
3. 11. 2006 11:30
Pchjongjang - Zdá se vám, že hovořit o Severní Koreji jako turistické destinaci je nesmysl? Ne tak docela.
Diamantový golfový klub pod horou Kumgang.
Diamantový golfový klub pod horou Kumgang. | Foto: Reuters

Režim potřebuje tvrdé valuty, a proto se snaží bohaté cizince k návštěvě přilákat.

Pomoci by v tom nejizolovanější zemi světa mělo nově také vybudované golfové hřiště.

Státní cestovní agentura Ryohaengsa - jediná v zemi - organizuje pro zájemce drahé zájezdy.

S jednou podmínkou - každý se musí povinně pohybovat s přiděleným průvodcem na předem stanovené trase.

Foto: Aktuálně.cz

Turistický resort u hory Kumgang teď rozšířuje nabídku o novou atrakci: velké, údajně luxusní golfové hřiště.

Jamka navíc? Jamka sjednocení

Celý projekt je výsledkem opatrného sblížování Severní a Jižní Koreje v uplynulých šesti letech. Do výstavby resortu, který leží těsně za jihokorejskou hranicí, investovala stamiliony dolarů automobilka Hyundai a další velké podniky z jihu.

Do Kumgangu tak jezdí relaxovat někteří Jihokorejci a další cizinci. Teď si budou moci zahrát i na nejoriginálnějším hřišti na světě. Místo tradičních osmnácti jamek má jednu navíc.

Korejští stavitelé ji nazvali "jamkou sjednocení". Má být výrazem snahy o znovusjednocení Korejského polostrova, rozděleného na komunistický sever a proamerický jih od konce korejské války v roce 1953.

Unikátní hřiště s nádherným výhledem na hory i moře postavila jihokorejská společnost Emerson Pacific. Očekává velký zájem: lidí, kteří chtějí o sobě prohlašovat, že hráli golf v Severní Koreji, se možná najde hodně.

Emerson Pacific investovalo do hřiště, ze kterého je směrem na jih vidět i ostře střežená demilitarizovaná zóna mezi KLDR a Jižní Koreou, v přepočtu 75 milionů dolarů.

Atom golfu nepřeje

Teď má ale problém. Velké plány mohou zhatit sankce, které na severokorejský režim uvalila Rada bezpečnosti OSN za pokusný výbuch jaderné bomby.

A navíc se znovu stupňuje napětí mezi Pchjongjangem a Soulem. KLDR pohrozila jihu válkou, pokud budou jeho hlídky zastavovat a prohledávat severokorejská plavidla.

"Ano, musím říci, že jaderný test nám zkomplikoval situaci. Ale podívejte se, jak je to zde krásné a klidné," řekl reportérovi agentury Reuters ředitel hřiště Park Hjun-čul.

Foto: Reuters

Do Kumgangu se lze dostat z jihu jen speciálně vybavenými autobusy přes nejstřeženější hranici světa, ale Jihokorejce a další cizince láká na Kumgangu kromě výhledů a nádechu svérázné exotiky i cena.

Získat členství v místním Diamantovém klubu (hoře Kumgang se také říká Diamantová hora) lze za poplatek jedenadvaceti milionů dolarů. Na jihu se za členství v prestižních klubech platí až desetinásobek.

Řadové Severokorejce na golfu nepotkáte 

Peníze si rozdělí jihokorejská firma a severokorejský režim.

Obyčejní Severokorejci se do klubu samozřejmě nedostanou. Kromě režimních elit nemají tolik peněz a vláda dbá na to, aby místní populace byla od turistů co nejstriktněji oddělena.

Severokorejští průvodci nedovolují cizincům, aby se dávali do hovoru s běžnými obyvateli Severní Koreje.

Turisté s povinným doprovodem na severokorejské straně demilitarizovaného pásma, oddělujícího sever a jih.
Turisté s povinným doprovodem na severokorejské straně demilitarizovaného pásma, oddělujícího sever a jih. | Foto: Aktuálně.cz
 

Průvodce Kim Kun-čol, který má jako jeden z mála vyvolených přístup do resortu Kumgang, reportérovi Reuters řekl:

"Severokorejci mají na starost důležitější věci. Musíme vybudovat silnou zemi. Na hraní golfu nemáme čas."

Vůdce Kim Čong-il má pro golf pochopení. Patří totiž vedle whisky, suši, sledování hollywoodských filmů a jaderného programu k jeho největším koníčkům.

 

Právě se děje

Další zprávy