Deště v Asii vzaly stovky životů

mav, Reuters
18. 7. 2006 13:51
Peking, Soul - Téměř dvě stě obětí si vyžádaly prudké deště a povodně na jihu Číny, způsobené tropickou bouří Bilis. Desítky obětí má i Jižní Korea.
Voda zatopila rozsháhlé oblasti na jihu Číny
Voda zatopila rozsháhlé oblasti na jihu Číny | Foto: Reuters

Bouře nejprve zabíjela na Filipínách a Tchaj-wanu, v pátek udeřila na hustě obydlené oblasti v Číně. Nyní je na ústupu, úřady odstraňují následky a sčítají škody.

Infrastruktura utrpěla značné škody, nejhůř je na tom dopravní síť a zdroje pitné vody. "Obnovit dodávky elektřiny je relativně snadné, ale zabere dost času znovu zprovoznit kohoutky, přestože už voda ustupuje," citovala agentura Reuters jednoho ze záchranářů.

Zaplavené studně znamenají hrozbu epidemií, zvlášť, když je nyní v oblasti horké počasí.

Další prudké deště se ještě očekávají na jihozápadě, bylo nutné vypustit stovky přeplněných přehrad.

Jih Číny zažívá letní deště kařdoročně, ale letos byla sezona přímo vražedná. Stovky lidí zemřely ještě před bouří Bilis, kvůli které bylo evakuováno na dva a půl milionu ohrožených.

Přímé škody způsobené bouří se odhadují na 15 miliard jüanů (asi 42 miliard korun), zničila 200 000 hektarů plodin a 208 000 domů, jak uvedlo čínské ministerstvo pro místní záležitosti.

Koreje jsou rovněž v ohrožení

Jižní Koreu postihla podobná katastrofa. Deště a sesuvy půdy stály život dvacet devět obětí, dalších dvaatřicet se pohřešuje. Za poslední čtyři dny napadlo v některých východních provinciích až 50 cm srážek, sdělil agentuře Reuters korejský úřad pro krizové situace.

Tisíce rodin byly evakuovány, další domácnosti jsou bez proudu
Tisíce rodin byly evakuovány, další domácnosti jsou bez proudu | Foto: Reuters

Bouře poničila dálnice, zaplavila metro a způsobila, že se řeka Han v Soulu vylila z břehů. Desetitisíce domů jsou bez elektřiny, tisíce rodin musely být evakuovány. Škody ke 13. červenci se odhadovaly na 300 miliard wonů (sedm miliard korun), dál ovšem porostou.

Dešťům předcházel tajfun Ewiniar, který udeřil na Korejský poloostrov před několika dny.

Problémy přiznala i komunistická Severní Korea, která obvykle o svých záležitostech mlčí. "Zemědělství i další sektory hospodářství i lidská obydlí v některých oblastech byly těžce poškozeny prudkými dešti", uvedla její tisková agentura KCNA.

 

Právě se děje

Další zprávy