Malajci marně stíhají opičího muže

man
6. 7. 2006 0:00
Kuala Lumpur - Mnozí tvrdí, že ho viděli, jiní nalezli stopy. Jasný důkaz není, ale i vědci věří, že v Malajsii žije. Záhadný primát - opičí muž.
Existuje ve skutečnosti, nebo pouze ve fantazii?
Existuje ve skutečnosti, nebo pouze ve fantazii? | Foto: Süddeutsche Zeitung

Malajská vláda na začátku roku rozhodla, že do zalesněné oblasti provincie Johor vyšle expedice; v národním parku Endau Rompin pak nechala rozmístit kamery.

Loni totiž přibylo lidí tvrdících, že zhruba tři metry vysoké zvíře viděli. A v bahně se objevily velké stopy.

Odvážná teorie má vlivné zastánce

Řada seriózních institucí a expertů to nebrala příliš vážně. O to větší překvapení způsobil tento týden jeden z nejuznávanějších místních zoologů, člen Malajsijské přírodovědecké společnosti Vincent Chow.

Stopa, která údajně patří
Stopa, která údajně patří | Foto: Malajsijská přírodovědecká společnost

Po dlouhém zkoumání nalezených stop a analýzy výpovědí svědků oznámil, že ochlupený primát přezdívaný "Velká noha" (Bigfoot) možná přece jen existuje. Zřejmě však už jen v počtu několika kusů, a hrozí mu vyhynutí. To je podle něj důvod, proč dosud nemohl být jeho výskyt definitivně ověřen.

"Jde o druh, který se pravděpodobně vyvinul do specifické podoby přímo z homo erectus (člověka vzpřímeného) v posledních několika tisíci letech. Mohl by vnést více světla i do zkoumání toho, jak se vyvíjel člověk," uvedl Chow.

Stopy ano, ostatky ne

Homo erectus je považován za předchůdce moderního člověka, žil přibližně před dvěma miliony až 400 tisíci let.

Skeptici upozorňují, že nebyly nalezeny žádné ostatky malajsijského primáta a svědectví jsou neprůkazná.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Záhadné stopy, dlouhé téměř padesát centimetrů, ale existují. Lesy v provincii Johor, která leží na jihu Malajského poloostrova u hranic se Singapurem, navštívil i štáb televize BBC a na vlastní oči se o nich přesvědčil.

Překvapení na Floresu

Zatímco pochybovači vidí v malajsijském případu obodobu letitých výmyslů o himalájském yetim, Malajci upozorňují, že překvapivé objevy nejsou minulostí.

Před dvěma lety nalezli paleontologové 18 tisíc let staré kostry metr vysokých primátů, podobných člověku na indonéském ostrově Flores. Antropologové se domnívali, že tito tvorové  - nazvaní podle místa nálezu homo floresiensis - vyhynuli přes třemi miliony let.

Ukázalo se, že na území dnešní Indonésie po určitou dobu žili současně s homo sapiens sapiens.

I tento tvor, médii pojmenovaný kvůli malému vzrůstu jako hobit, byl zřejmě vývojovým nástupcem homo erectus (třebaže tuto teorii nesdílejí všichni vědci). Když tedy došlo k podobnému převratnému nálezu v Indonésii, proč by mělo být něco podobného vyloučeno v sousední Malajsii, ptají se v Kuala Lumpuru.

Foto: Aktuálně.cz

Turistické kanceláře vydělají

A když nic jiného, alespoň vydělají turistické kanceláře. Začínají v Johoru pořádat zájezdy s názvem "Po stopách velké nohy."

Malajsií koluje i verze, podle níž lidé spatřili neobvykle velké či zbarvené zvíře, které si mylně vykládají jako opičího muže. Záhada tak připomíná přes dvě století starý případ ve Francii, kde v letech 1764 až 1767 řádila tajemná šelma, přezdívaná Bestie z Gévaudanu.

Roztrhala desítky lidí a dodnes není zcela jisté, zda šlo o extrémně velkého a silného vlka či o jiného tvora. Jedna z teorií uvádí, že se jednalo o "zapomenutý" exemplář dravého Mesonychida, považovaného za dávno vyhynulého.

Ať už malajsijský opičí muž existuje, či ne, lidé jsou na tom přece jenom lépe než ve střední Francii 18. století. Podle Vincenta Chowa se totiž místní primát živí hlavně lovem kanců a ryb.

 

Právě se děje

Další zprávy