Ekologická katastrofa? Čína bude mlčet

Lenka Málková
2. 7. 2006 0:00
Peking - V dole zemřelo 25 horníků; znečištěná řeka ohrožuje miliony lidí; při pádu letadla zahynulo 120 pasažérů. Tyto zprávy se Číňané již nedozví.
Foto: Reuters

Čínská komunistická strana přichází znovu a znovu s novými způsoby kontroly médií. S blížícími se olympijskými hrami se sice stupňují sliby Pekingu o větší transparentnosti a svobodě tisku, výsledky jsou však stále v nedohlednu.

Bez souhlasu nenapíšete nic

Právě naopak, v rámci zákona o "nepředvídatelných událostech", o jehož znění v tomto týdnu jednali poslanci Národního všelidového kongresu, bude mít čínský tisk zakázáno informovat o kritických situacích, záchranných operacích a hrozících katastrofách bez posvěcení vládních úřadů.

Infobox
Autor fotografie: Reuters

Infobox

PŘEČTĚTE SI:

  • Video:V nemocnici v Číně uhořelo 39 lidí
  • Milion Číňanů ohrožuje znečištěná řeka
  • Novináři v Číně stávkují kvůli cenzuře
  • Tajfun míří na východ, obětí přibývá

Pokud se tedy Peking rozhodne, že informace o dalších důlních neštěstích zhoršuje obraz miliardové Číny, svět se je nedozví. I když v dnešní době to bude pro Peking úkol vpravdě nadlidský.

Kdokoliv, kdo nový zákon poruší, se musí připravit na pokutu ve výši 100 000 jüanů, tedy asi 10 000 euro.

Z čínského pohledu nejde o zase až tak převratnou novinku. Historie cenzurování čínských médií je dlouhá jako historie vládnoucí komunistické strany. Výjimkou není uzavírání deníků nebo výměna šéfredaktorů.

Objektivní informace? 

Nový návrh zákona přesto vyvolává vlnu nevole.

"Média by měla být svobodná. Jsem proti podobnému zákonu," uveřejnil kantonský Southern Metropolis News názor svého čtenáře.

Čínské deníky upozorňují také na nedávné dohady kolem epidemie SARS, kdy dva úředníci mylně informovali média o počtu nakažených a v důsledku toho byli propuštěni ze svých postů. Výsledkem byl chaos mezi občany, kteří ztratili zbytky důvěry v to, že je pekingská vláda o katastrofě pravdivě informuje.

Od té doby byla média považována za relativně objektivní nositele informací. Tato jejich pověst ale kvůli novému zákonu zřejmě nepřežije.

 

Právě se děje

Další zprávy