Velká zeď, atrakce Číny, se hroutí

Roman Staněk
23. 6. 2006 0:00
Peking - Zvětrávání, kořeny divokých rostlin, prach i lidská činnost mohou už brzy úplně zničit nejznámější čínskou památku - Velkou zeď.
Poškozená část Velké zdi. Divoké rostliny prorůstají kameny ve zdi a způsobují její rychlý rozklad
Poškozená část Velké zdi. Divoké rostliny prorůstají kameny ve zdi a způsobují její rychlý rozklad | Foto: wikipedia.org

Čína tak může brzy přijít o svou nejznámější turistickou atrakci a turisté i obyčejní Číňané mohou už brzy přijít o vzácnou památku.

Částem Velké čínské zdi hrozí kolaps a během několika let se mohou úplně zhroutit, pokud nebude okamžitě zajištěna jejich dostatečná ochrana.

Uvedla to organizace China Great Wall Society, která se zabývá výzkumem nejznámější čínské památky.

Hodnota zdi je v její unikátní délce a komplexnosti, ne v několika věžích
Hodnota zdi je v její unikátní délce a komplexnosti, ne v několika věžích | Foto: Wikipedia

Zachovalá je už jen pětina zdi

Pouze asi dvacet procent z 6 300 kilometrů dlouhé zdi je v zachovalém stavu, dalších třicet procent jsou pouze ruiny a zbytek zmizel navždy.

"To, co ze zdi zbylo, zvětrává. Hrozí zhroucení kvůli erozi a také lidskému poškozování," řekl deníku China Daily zástupce organizace Tung Jao-chuej.

Tung v květnu a červnu absolvoval pětatřicetidenní inspekční cestu po Velké zdi. S odborníky putoval z Šan-chaj-kuanu na východě až do Ťia-jü-kuanu na západě.

Nebylo to poprvé, kdy Tung putoval po Velké zdi. Mezi léty 1984 až 1985 vědec prošel celou délku zdi. Trvalo mu to přesně 508 dnů a byl prvním člověkem od roku 1949, kterému se to podařilo.

Infobox
Autor fotografie: Wikipedia

Infobox

VELKÁ ČÍNSKÁ ZEĎ

  • Stavba započala ve 3. století př.n.l. vládcem Š' chuangem z dynastie Čchin
  • Zeď je dlouhá 6300 km, postavena ze žuly, pálených cihel, ale také rýže a vajíček
  • Až do 17. století ochraňovala před nájezdy mongolských a turkických nomádů
  • Mao Ce-tung řekl: "Nejsi pravým mužem jestli nevylezeš na čínskou zeď"
  • Zeď byla zapsána jako světové kulturní dědictví UNESCO v roce 1987

Kurníky postavené z částí zdi

"Se zármutkem jsem zjišťoval, že zvětrávání a eroze změnily vnitřní strukturu mnoha částí zdi a kořeny divokých rostlin a stromů jimi úplně prostupují," říká vědec a upozorňuje, že nebyly uskutečněny "žádné záchranné práce".

Dalším problémem je prach. V některých oblastech je vrstva prachu a hlíny velká až jeden metr, což poskytuje ideální podmínky pro růst divokých rostlin. Situace je vážná hlavně v Pekingu, Tchien-ťinu a v severočínské provincii Che-pej.

Na rychlejším rozkladu zdi se podílejí také lidé. Ve vesnicích poblíž Pchan-ťia-kchou v oblasti Čchien-si jsou téměř všechny prasečí chlívky a kurníky postaveny z cihel ukradených ze zdi, zjistili vědci.

V provincii Ša-an-si zase vesničané vykopali důlní šachty přesně pod zdí. Když Tung mluvil s místními farmáři, muž ukázal na zeď a řekl: K čemu nám ta zeď je?

Také neodborná obnova zdi tomuto skvostu spíše ubližuje, než aby mu pomohla. Například v okrese Jou-jü místní vláda při rekonstrukci nedodržela původní projekt a stavěla bez povolení místního úřadu pro památky.

Velká čínská zeď
Velká čínská zeď | Foto: wikipedia.org

Nutno chránit zeď jako celek

Tung sice připustil, že několik částí Velké zdi je momentálně vedeno jako chráněná kulturní památka, převážná většina, zvláště ta v zemědělských oblastech, pod žádnou ochranu nespadá. Proto nelze nijak trestat ty, kteří zeď úmyslně ničí.

Vědec navrhuje chránit Velkou zeď jako celek, protože "pravá hodnota zdi je v její unikátní délce a komplexnosti, ne v několika věžích".

Po desetiletí se čínské děti ve škole učily, že Velká zeď je jediným lidským výtvorem, který jde vidět z vesmíru. První čínský kosmonaut Jang Li-wej však toto tvrzení vyvrátil. O rok později však americký kosmonaut Leroi Chiao Velkou zeď z vesmíru vyfotografoval (ilustrační foto - záběr z raketoplánu)
Po desetiletí se čínské děti ve škole učily, že Velká zeď je jediným lidským výtvorem, který jde vidět z vesmíru. První čínský kosmonaut Jang Li-wej však toto tvrzení vyvrátil. O rok později však americký kosmonaut Leroi Chiao Velkou zeď z vesmíru vyfotografoval (ilustrační foto - záběr z raketoplánu) | Foto: Wikipedia

Organizace chce spustit akci "Adoptuj si svou zeď", kdy za každý kilometr zdi bude někdo zodpovědný. Dotyčný ji bude hlídat a starat se o ni, například odstraňovat divoké rostliny

"Je nutno lidi vzdělávat a zvýšit povědomí o hodnotě zdi, pomoct jim porozumět, že zeď jako celek má svou hodnotu, a zastavit její neobnovitelné poškozování lidmi," řekl Tung.

Centrální vláda chce letos uskutečnit expedici, která by měla změřit přesnou délku Velké zdi.

Tung tvrdí, že lze ještě do konce letošního roku vytvořit a schválit zákon, který by Velkou zeď jako celek ochraňoval.

 

Právě se děje

Další zprávy