VIDEO: Sopka Merapi chrlí mraky plynu

Jan Daněk
8. 6. 2006 11:11
Mount Merapi - Indonéská sopka Merapi se znovu probudila k životu a vyhání z domovů tamní obyvatele. Uvnitř: VIDEO, GRAFIKA

Indonéské úřady dnes evakuovaly na 15 000 vesničanů z okolí sopky Merapi poté, co vulkán začal chrlit nejvíce lávy za posledních několik týdnů. Informovali o tom místní svědci a úřady, podle nichž se monumentální oblak horkých plynů z kráteru rozprostřel do vzdálenosti 5,5 kilometru po jižním svahu sopky.

"Spoustu lidí zachvátila panika," uvedl vládní představitel Sutomo, podle kterého jen z okresu Sleman na jižní straně vulkánu uteklo 3500 obyvatel. Dalších 12 000 venkovanů údajně opustilo obce v okrese Magelang na západní straně sopky.

Sopka chrlí lávu už několik posledních týdnů a panují obavy, aby nedošlo k náhlému výbuchu, při kterém by se do zalidněných oblastí mohl dostat horký oblak s rychle se pohybujícími se plyny a úlomky horniny.

Největší erupce: Dnes v 9:15

Asi 20 000 již poslechlo a přijalo útočiště ve školách, mešitách a vládních budovách, další tisíce ale odmítají opustit
své domovy, pole a dobytek, napsala agentura AP.

Podle vulkanologů, kteří sopku v posledních týdnech sledují, byla erupce v dnešních 9:15 místního času (4:15 SELČ) zatím vůbec největší. Žhavé plyny a úlomky lávy s teplotou až 500 stupňů Celsia dosáhly do vzdálenosti 5,5 kilometru po jižním úbočí, a podle agentury AFP se tak na kilometr přiblížily nejvýše položené vesnici na tomto svahu Kinahreju.

Foto: Tomáš Daněk

"Oblak horkých plynů je naší nejhorší noční můrou," poznamenal čtyřiašedesátiletý místní obyvatel Teguh Rahardjo a připomněl, jak právě tyto plyny sežehly v roce 1994 při výbuchu Merapi 60 lidí a zničily množství obydlí. Erupce Merapi v roce 1930 si vyžádala asi 1300 obětí.
 

Zemětřesení situaci zhoršilo

Činnost sopky ještě posílilo zemětřesení, které Indonésii postihlo 27. května. Místní úřady proto dnes převezly ohrožené obyvatele vesnic na úpatí vulkánu do dočasných úkrytů jako jsou například školy.

Sopka
Sopka | Foto: Reuters

Čím dál větší hrozba, kterou Merapi představuje, přiměla už v květnu k útěku i ty z místních obyvatel, kteří dosud odmítali svá obydlí opustit. Prchali narychlo v autobusech a na korbách nákladních automobilů.

Vulkán leží v hustě zalidněné centrální oblasti indonéského ostrova Jáva. Mračna žhavých plynů tak ohrožují tisícovky lidí.

Místní ovládá panika

Vesnice v okolí sopky připomínají po evakuacích města duchů. Domy pokrývá prach, obchody jsou zavřené.

Téměř 90 výbuchů zaznamenal vulkán do dnešního rána
Téměř 90 výbuchů zaznamenal vulkán do dnešního rána | Foto: Reuters

"Teď už opravdu propadám panice, protože Merapi se evidentně zlobí," řekla agentuře AP Katimi, matka tří dětí, která je mezi tisícovkami lidí hledajících útočiště v mešitách, školách či vládních budovách určených pro evakuanty.

Merapi - vysoká 2968 metrů - patří k nejaktivnějším vulkánům na Zemi. Při erupci z listopadu 1994 připravila tato sopka o život více než 60 lidí. Zranění utrpělo dalších sto osob a byly způsobeny i značné hmotné škody.

KLIKNĚTE SI NA CELÉ VIDEO!

 

Právě se děje

Další zprávy