Čína bombarduje nebe kvůli dešti

Red Zah, ČTK, Reuters
18. 4. 2006 15:40
Peking - Poručíme větru, dešti, rozhodly čínské úřady. Aby zapršelo, budou bombardovat nebe nad Pekingem. Uvnitř: FOTOGALERIE
Kontaminace ovzduší pískem dosáhla pátého, tedy nejvyššího stupně, a návštěvy u lékaře stouply o 20 procent.
Kontaminace ovzduší pískem dosáhla pátého, tedy nejvyššího stupně, a návštěvy u lékaře stouply o 20 procent. | Foto: Reuters

Žlutý písek a prach, který do čínské metropole zavála z pouště Gobi písečná bouře, přiměl úřady ke kurióznímu rozhodnutí.

Nevycházejte z domu, varují úřady

Ústřední meteorologický úřad hodlá do nebe vypustit jodid stříbrný a další látky, které reagují s vodou, což vyvolá srážky.

Infobox
Autor fotografie: Reuters

Infobox

PŘEČTĚTE SI:

  • Čína říká váhavé ano náboženství
  • Čína touží po energii z Ruska
  • Čína spoléhá na "pandí diplomacii"

Nejhorší letošní písečná bouře je pro Peking nepříjemnou záležitostí.

Metropole se světu před uspořádáním Letních olympijských her 2008 prezentuje jako zelené město, a žlutavý plášť z pouštního písku se jí nelíbí.

Pekingské úřady obyvatelům nedoporučují zdržovat se delší dobu v ulicích. Zvláště to platí pro osoby s dýchacími potížemi, starší lidi a děti.

Kontaminace ovzduší pískem dosáhla pátého, tedy nejvyššího stupně, a návštěvy u lékaře stouply o 20 procent.

  • Hry v Pekingu: režimu půjde o prestiž - NAJDETE ZDE

Radnice už slíbila, že bude mraky "bombardovat" i ve dnech předcházejících slavnostnímu zahájení olympiády, aby byla jistota, že nebude pršet na ceremoniál, který je naplánován na 8. srpen 2008.

Umělý déšť se stává čínskou specialitou

Čína má s umělým deštěm bohaté zkušenosti. Nebe ostřeluje z letadel nebo speciálních děl v dobách sucha, kdy hrozí šíření lesních požárů. Ne vždy se ale tato metoda osvědčila.

Loni v létě to prý úřady s ofenzívou proti nebi trochu přehnaly, a to začalo jakoby v odvetě na Peking shazovat kroupy, které napáchaly značné materiální škody.

Ohnisko letošních písečných bouří se nachází na čínsko-mongolském pomezí, ale postihuje oblast v dosahu stovek kilometrů. Zvýšené koncentrace písku byly hlášeny i v ovzduší severně a východně od Japonska.

 

Právě se děje

Další zprávy