Kiribati zřídilo obří mořskou rezervaci

ČTK, opa
29. 3. 2006 12:53
Curitiba - Malý ostrovní stát Kiribati vytvořil třetí největší mořskou přírodní rezervaci na světě. Iniciativa byla zveřejněna na mezinárodní konferenci o biodiverzitě v Brazílii.
Nově vzniklá mořská rezervace má chránit mnoho druhů podmořské flóry a fauny.
Nově vzniklá mořská rezervace má chránit mnoho druhů podmořské flóry a fauny. | Foto: www.photoliv.gov

Nová rezervace se nachází v okolí osmi téměř neobydlených ostrůvků Phoenixského souostroví, které leží mezi Fidži a Havají. Má rozlohu téměř 185.000 kilometrů čtverečních, jde tedy o území větší než například Irsko. Rozsáhlejší mořské přírodní parky jsou jen u Austrálie a u Havaje.

V oblasti bude zakázán komerční rybolov

Rezervace, kde má být zakázán komerční rybolov, zahrnuje vzácné korálové útesy a podmořské hory. Nabídne ochranu více než 120 druhům korálů a 520 druhům ryb, ale zároveň i želvám a ptákům, kteří se v oblasti zastavují při své migraci.

Jde o první mořský park, který má uchovat hlubokomořské životní prostředí.

Možná vznikne ještě větší park

Podle kiribatského prezidenta Anoteho Tonga hodlá jeho země spolupracovat i s Mikronésií, s cílem zajistit do roku 2020 ochranu 30 procent pobřežních vod a 20 procent území ostrovů v regionu. Rezervace by pak měla dosáhnout rozlohy 6,7 milionu kilometrů čtverečních, což představuje zhruba pět procent Tichého oceánu.

Unie žádá zákaz lovu vlečnými sítěmi

Evropská unie vyzvala na konferenci v Curitibě ke globálnímu moratoriu na používání vlečných sítí k rybolovu. Tomuto druhu rybolovu je připisováno, že výrazně snižuje množství ryb žijících ve velkých hloubkách, řadu druhů přivedl na pokraj vyhynutí a způsobuje radikální změny podmořského životního prostředí.

Infobox

PŘEČTĚTE SI:

"Lov vlečnými sítěmi lze přirovnat ke snaze lovit zpěvné ptáky v lesích buldozerem," prohlásil představitel Mezinárodního svazu na ochranu přírody Arlo Hemphill. "Lovíte ryby v mořských hloubkách, ale v podstatě při tom ničíte hlubokomořské korály a všechno ostatní".

Hemphill zdůraznil, že mnohé z poškozených korálových útesů jsou tisíce let staré a že ryby, které uváznou ve vlečných sítích, mohou dosahovat věku kolem 250 let. "Možná jíte ryby, které se narodily v době před Napoleonem," podotkl.

Ochrana moře zatím podceňována

Ekologové v poslední době stále silněji požadují ochranu mořských oblastí. Zatímco 12 procent pevniny je nějakým způsobem chráněno, u oceánů je to pouhých 0,5 procenta. Jedním z důvodů je, že převážná část oceánů se nachází za hranicí výsostných vod jednotlivých států, které sahají maximálně do vzdálenosti 370 kilometrů od pobřeží.

 

Právě se děje

Další zprávy