Heroin z Afghánistánu? OSN bezmocná

Martin Novák Martin Novák
24. 3. 2006 0:00
New York - Pochvalu Laosu a kritiku Afghánistánu adresuje ve zprávě o pěstování a pašování narkotik Úřad OSN pro drogy a zločinnost.

Přes devadesát procent heroinu určeného pro evropský trh pochází ze střední a jihovýchodní Asie. Opium, které je základní surovinou pro výrobu heroinu, roste především na polích v Afghánistánu a Barmě.

UNODC uvádí, že situace v Afghánistánu se zlepšuje jen nepatrně. Přítomnost více než dvaceti tisíc mezinárodních jednotek v zemi není mnoho platná.

Hamíd Karzáí.
Hamíd Karzáí. | Foto: Reuters/Šách Maraí

Taliban padl, opia přibývá

Naopak. Po porážce Talibanu a Al-Káidy na konci roku 2001 úroda opia mnohonásobně vzrostla. Loni činila přibližná rozloha všech afghánských opiových polí přes 130 tisíc hektarů.

OSN považuje dosavadní snahy afghánské vlády za nedostatečné. Za poslední dva roky zlikvidovala jen asi deset procent plochy, na níž rostou drogy.

Prezident Hamíd Karzáí přesvědčuje afghánské zemědělce, že pěstování drogy je nemorální a měli by se zaměřit na jiné plodiny. Příliš úspěšný ale není.

Infobox
Autor fotografie: Reuters

Infobox

Světovému obchodu s kokainem "vládne" Kolumbie

Podívejte se na videozprávu: Kolumbijští povstalci obžalováni v USA za pašování kokainu

"Neuživím rodinu ničím jiným než penězi, které dostanu za opium," řekl agentuře Reuters vesničan Abdal Ghání z provincie Helmand na jihu země. Žádná jiná plodina nezaručí v extrémně chudé zemi tak rychlé a vysoké zisky jako právě opium.

Američané před časem přišli s nápadem, že budou pole práškovat jedovatými chemikáliemi z letadel. Karzáí to odmítl s tím, že by to vyvolalo masové protivládní protesty a příliv sympatií svrženému Talibanu.

Překupnící? I domácí politici

Pěstitelé prodávají úrodu skupinám překupníků. K nim patří i někteří afghánští politici a vlivní obchodníci z Pákistánu. Tento měsíc nalezla policie šedesát kilogramů heroinu ukrytého v sanitce afghánské armády.

Hodnota ročního "vývozu" afghánského opia se v roce 2004 odhadovala na 2,8 miliardy dolarů.

Droga míří na západ dvěma trasami. Buď přes Írán, Turecko a Balkán, nebo přes pákistánský přístav Karáčí.

Foto: Aktuálně.cz

Zatímco Afghánistán je kritizován, vzorem pro likvidaci narkoobchodu se stal Laos. Stát, v němž od roku 1975 vládnou komunisté, během posledních osmi let téměř úplně zlikvidoval 27 tisíc hektarů opia.

Likvidátor zn. Laos

Laoský režim je závislý na zahraniční pomoci, takže se podřídil mezinárodnímu tlaku. Západní Laos je součástí tzv. Zlatého trojúhelníku, kde se ve velkém pěstovaly drogy v pohraničí Laosu, Barmy a Thajska.

"Kdo by to byl předpokládal, že se tak rychle podaří Laosanům s problémem skoncovat," řekl šéf UNDOC Antonio Maria Costa. Laosany chválí i americká vláda.

Barmský
Barmský | Foto: Aktuálně.cz

Horší je situace v sousední Barmě, kde vládnoucí vojenská junta podle mnoha svých kritiků na obchodu s opiem sama profituje. 

Režim nadále odmítá vydat ke stíhání do USA  "drogového krále" Chun Su, dlouholetou hlavu místního obchodu s narkotiky. Chun Sa zůstává na svobodě i poté, co se před deseti lety vzdal barmským úřadům.

Barmská vláda odmítá obvinění z podpory narkoobchodu a v OSN uvedla, že chce opiová pole po vzoru Laosu zcela vymýtit do roku 2014. V Barmě je nyní 44 tisíc hektarů opiových polí, což z ní činí světovou "dvojku" po Afghánistánu.

 

Právě se děje

Další zprávy