Larry skončil, Austrálie odklízí trosky

Simona Holecová, Ondřej Panenka
21. 3. 2006 13:20
Sydney - Hurikán Larry připravil na severovýchodě země o střechu nad hlavou 7 tisíc lidí. Uvnitř: VIDEO a GALERIE.

Australská armáda zahájila v postižené oblasti distribuci humanitární pomoci.

Především díky dobré připravenosti místních občanů a úřadů si živel vyžádal pouze 30 lehce zraněných.

Nejhorší hurikán za celá desetiletí

Hurikán Larry dosáhl v pondělí ráno místního času nejvyššího stupně pět.

Stal se nejhorším hurikánem, který postihl Austrálii za posledních více než 30 let. Vichr dosahoval rychlosti až 290 kilometrů za hodinu. "Byl to pekelný hukot. Měli jsme pocit, že vítr letí rychlostí nejmíň tisíc mil za hodinu," popsal místnímu rádiu ABC Bruce Crozer, obyvatel Innisfailu.

Právě osmapůltisícový Innisfail patří k nejhůře poničeným místům - hurikán nepřestálo asi 55 procent domů. "Báli jsme se toho. Innisfail je poměrně staré město, budovy to zkrátka neustály," dodal Crozer.

Město naléhavě potřebuje dodávky energie pro nemocnice a další infrastrukturu a ubytování pro lidi, kteří přišli o své domovy.

Armáda již do města začala přepravovat téměř 40 tisíc litrů vody, 6 tisíc balíčků jídla, benzin a chystá také přepravu mobilní kuchyně a čističky vody.

Úřady sčítají škody

Premiér postiženého státu Queensland Peter Beattie slíbil, že oblasti, kde hurikán strhal střechy, vyvrátil stromy a zdevastoval úrodu, dostanou co nejdříve podporu ve formě potravin, pitné vody a generátorů elektřiny.

Zároveň však podotkl, že rekonstrukce bude "dlouhá a pomalá" a že se škody vyšplhají do desítek milionů dolarů. Některé odhady jdou až do stamilionů dolarů.

Oficiální počet bezdomovců zatím není znám, poslanec Bob Katter ale z místa neštěstí agentuře AP sdělil, že o domov přišlo zřejmě až 7 tisíc lidí.

Mapa zasažené oblasti.
Mapa zasažené oblasti. | Foto: Sydney Post

"Téměř jistě bude kolem 7000 osob bez domova. Sedí mezi čtyřmi stěnami, ale bez střechy," řekl Katter.

Představitelé státu Queensland uvedli, že mimořádné škody postihly pás pobřeží v délce asi 100 kilometrů a že pravděpodobně celá oblast mezi turistickým střediskem Cairns a městem Townsville byla nějakým způsobem poznamenána.

V postiženém regionu, který je centrem australského banánového průmyslu a kde se pěstuje 25 procent australské cukrové třtiny, žije asi čtvrt milionu lidí. Někteří místní občané zkázu přirovnávají k výbuchu atomové bomby.

Hurikán poškodil také Velký bariérový útes. Podle ekologů je poničeno asi 48 kilometrů tohoto korálového útesu z celkových více než 2000 kilometrů. Potrvá prý deset až 20 let, než poznamenaná část doroste.

V rozsáhlé oblasti byla zničena celá úroda banánů a cukrové třtiny.
V rozsáhlé oblasti byla zničena celá úroda banánů a cukrové třtiny. | Foto: ČTK

Premiér Austrálie John Howard dnes slíbil pomoc federální vlády při obnově zničených měst a vesnic. "Federální kabinet poskytne těmto obcím, co bude nutné, aby se postavily na nohy," řekl Howard v rozhovoru pro australský rozhlas. "Nyní budeme potřebovat asi den dva, abychom určili, jak nejlépe prostředky investovat," dodal s tím, že postižený region ve středu osobně navštíví.

Lidé o nebezpečí věděli, byli připraveni

Hurikán Larry byl nejničivějším hurikánem, který zasáhl Austrálii za posledních třicet let. Nejhůře bylo zasaženo městečko Innisfail.
Hurikán Larry byl nejničivějším hurikánem, který zasáhl Austrálii za posledních třicet let. Nejhůře bylo zasaženo městečko Innisfail. | Foto: ČTK

Přestože byl Larry silou srovnatelný s americkou Katrinou a hurikánem Tracy, který v roce 1974 zničil 70 procent města Darwin, nebylo zraněno mnoho lidí a dosud nejsou hlášeny žádné oběti. Australské úřady to přičítají připravenosti obyvatelstva.

"Všichni tady znali škody způsobené hurikánem Katrina v americkém New Orleansu loni v srpnu a hodně se z toho poučili," vysvětlil mluvčí queenslandského úřadu pro mimořádné situace.

Za Larrym se formuje další hurikán

Podle meteorologů se již asi 2000 kilometrů od postižené pobřežní oblasti Cairns formuje další cyklon s názvem Wati, který zatím dosahuje druhého stupně síly. Jeho směr je stejný jako u hurikánu Larry, zatím však není jasné, kdy by mohl k pobřeží Queenslandu dospět.

 

Právě se děje

Další zprávy