Foto: Freegani jedí jídlo z popelnic. Aby upozornili na plýtvání

Foto: Freegani jedí jídlo z popelnic. Aby upozornili na plýtvání
Na některých freeganech je nekonvenční způsob smýšlení patrný už na první pohled. Na fotografii ukazuje 28letá freeganka Mya Wollf své tetování, které odkazuje na filosofii veganství. Tedy hnutí, které odmítá konzumovat produkty, získané "vykořisťováním" zvířat. Mnoho freeganů se k odkazu veganství přímo či nepřímo hlásí.
Freegani se nechtějí podílet na konzumním stylu života, který podporuje plýtvání zdroji, například jídla. Proto se rozhodli, že si jídlo v obchodech pokud možno nebudou kupovat vůbec. Raději ho hledají v popelnicích a kontejnerech; nejčastěji v místech, kde se obchody zbavují potravin s prošlou spotřební lhůtou.
Nevábný zápach linoucí se ze směsi odpadků přesvědčené freegany neodradí, aby do popelnice vlezli.
V odpadcích hledají freegani potraviny, které by ještě bylo možné použít.
Foto: Reuters
Zahraničí Reuters Dan Poláček Zahraničí, Reuters, Dan Poláček
17. 5. 2012 11:45

Existuje mnoho hnutí, které brojí proti současnému stylu života v ekonomicky vyspělých zemích. Mezi tyto subkultury patří i freeganismus. Sdružuje zejména mladé lidi, kteří vyznávají alternativní způsob života s minimální spoluúčastí na fungování soudobého kapitalismu. Freegani protestují proti plýtvání zdroji, které je podle nich v přímém kontrastu s nuzným způsobem života v rozvojových zemích. Jejich nejčastější aktivitou je vyhledávání a využívání potravin, které by jinak skončily mezi odpadky. Nejedná se tedy o žebráky a bezdomovce, ale o lidi, kteří se v popelnicích přehrabují z vlastního přesvědčení. Nejčastěji jsou k vidění v zadních traktech hypermarketů, obchodů, kde v kontejnerech nalézají potraviny s prošlým datem spotřeby. Podobným způsobem freegani "recyklují" např. oblečení, nábytek a další věci denní spotřeby. O tom jak freeganismus vypadá v praxi, si můžete udělat představu ze snímků agentury Reuters, které byly pořízené v kanadském Vancouveru.

 

Právě se děje

Další zprávy