FBI během Super Bowlu osvobodila desítky obětí kuplířů

Zahraničí Michal Žák Zahraničí, Michal Žák
5. 2. 2014 13:34
Zátah byl úspěšný, mezi zachráněnými bylo i šestnáct mladistvých
Cirkus zvaný Super Bowl letos hostil MetLife Stadium v New Yorku.
Cirkus zvaný Super Bowl letos hostil MetLife Stadium v New Yorku. | Foto: Reuters

* Přípravy na rozsáhlou akci zabraly šest měsíců
* Agentům FBI se podařilo zachránit 70 lidí, včetně 16 mladistvých
* Za mřížemi skončilo 45 lidí

New York- Super Bowl, tedy finále zámořské profesionální ligy v americkém fotbalu, je ve Spojených státech fenoménem, jenž se pyšní takřka samými nej.

Přestávkový program je plejádou hvězd showbyznysu, firmy kvůli němu natáčejí speciální reklamní spoty, za jejichž odvysílání pak platí horentní sumy.

Má však i svoji odvrácenou stranu.

Matka prodávala dceru

Během letošního, v pořadí už 48. klání o trofej Vince Lombardiho zachránili agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) 70 žen nucených k prostituci. Bylo mezi nimi i šestnáct teenagerů - středoškolské studentky, ale i 13leté dívky.

V několika případech šlo o oběti mezinárodního obchodu s lidmi, napsal server USA Today. Za mřížemi skončilo 45 pasáků a jejich kompliců.

V policejní cele mimo jiné skončila i 39letá žena z Floridy, která přijela na newyorský Manhattan, aby tam prodávala svoji 15letou dceru.

Past sklapla, když dívka svolila k pohlavnímu styku za 200 dolarů. K její smůle se ale z klienta vyklubal policista pracující v utajení.

Půl roku příprav

FBI se na operaci, která proběhla v týdnu před očekávaným zápasem nejen v New Jersey, ale i v New Yorku, Connecticutu či Pensylvánii, připravovala šest měsíců.

Zapojila do ní nejen místní úřady, ale i zaměstnance hotelů či letišť. Ti byli vycvičeni, aby poznali možné oběti obchodu s lidmi. V okolí newyorského MetLife Stadium, kde se sportovní svátek konal, byly rozmístěny osvětové billboardy.

"(Společně) s našimi partnery jsme nadále odhodláni zastavit tento kruh viktimizace a dostat za mříže ty, kteří se snaží profitovat z tohoto druhu trestné činnosti," prohlásil Ron Hosko, zástupce ředitele divize kriminálního vyšetřování FBI.

Obdobné akce se odehrály už při třech předchozích finále Super Bowlu. Jak ovšem poznamenal server Asbury Park Press, loni v New Orleans, předloni v Indianapolis i v Dallasu v roce 2011 byli kvůli kuplířství zatčeni jen čtyři lidé.

 

Právě se děje

Další zprávy