Obamův rival Romney je milionář. I tak šetří, kde může

Zahraničí Zahraničí
Aktualizováno 18. 1. 2014 14:24
Prohlásil to režisér Whiteley, který s Romneym jezdil po předvolebních mítincích.
Mitt Romney.
Mitt Romney. | Foto: Reuters

Los Angeles - Neúspěšný kandidát z amerických prezidentských voleb a multimilionář Mitt Romney šetří peníze na každém kroku a rozčílit ho dokážou i zdánlivě zanedbatelné výdaje.

Agentuře Reuters to řekl režisér filmu Mitt, který dokumentuje dvě Romneyho prezidentské kampaně. Film měl premiéru v pátek na filmovém festivalu Sundance v americkém Salt Lake City.

Režisér Greg Whiteley jezdil s úspěšným podnikatelem a republikánským politikem po mítincích jeho volební kampaně a prý jej velmi překvapilo, jak je někdo tak bohatý tolik šetrný.

"Podíval se třeba na hotelový účet a řekl 'Raději si koupím své vlastní mléko v obchodě za třetinu ceny'," popisoval s úsměvem zážitky s mužem, jehož čisté jmění odhadují média až na čtvrt miliardy dolarů (přibližně pět miliard korun).

Romneyho šetrnost je jen jedním z rozměrů nového dokumentu, který mapuje období od roku 2006, kdy se otec pěti synů rozhodl poprvé pustit do souboje o Bílý dům.

Barack Obama.
Barack Obama. | Foto: Reuters

Film začíná vánoční scénou dva roky před volbami roku 2008, kdy Romney požádá zbylých šest členů své rodiny, aby hlasovali o tom, zda má kandidovat.

Podpořili jej a Romney se v oněch volbách nedostal ani do "finále", když vypadl již v republikánských primárkách, které vyhrál senátor John McCain.

"Jak se píše projev k uznání výhry soupeře?" ozve se hned na začátku filmu jeden z Romneyho rodinných příslušníků s krutě prorockou otázkou položenou v žertu. Stejná otázka zazní i během volebního večera roku 2012, kdy Romney poměrně jasně podlehl obhajujícímu prezidentu Baracku Obamovi.

Ačkoli většinou podle Reuters film prezentuje jednotný pohled Romneyho rodiny na jeho boj o prezidentské křeslo, někdy mohou diváci spatřit i únavu z vyčerpávající kampaně a z ní pramenící nesoulad mezi otcem a jeho syny.

"Vnímal jsem velmi silně, že tenhle film není o politické agendě, ale že je o rodině a jejím otci, který usiluje stát se prezidentem," řekl režisér.

 

Právě se děje

Další zprávy