Smrtící injekce zabíjela pomalu, odsouzený trpěl

Zahraničí Petr Jemelka Zahraničí, Petr Jemelka
Aktualizováno 17. 1. 2014 7:05
Injekce obsahuje kombinaci léku proti bolesti hydromorfonu a midazolamu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Cleveland - Těžce dýchal, ve smrtelných křečích byl nejméně deset minut, možná déle.

Řeč je o vrahovi, kterého ve čtvrtek popravili v americkém státě Ohio. Ve smrtící injekci byla směs látek, kterou Američané nikdy předtím nepoužili.

Třiapadesátiletý Dennis McGuire byl odsouzen za znásilnění a vraždu těhotné ženy. Státní zástupce argumentoval, že žádné právo na bezbolestnou smrt neexistuje.

Až dosud byla k popravám injekcí používána kombinace tří látek. Jednou z nich byl barbiturát pentobarbital, který ale Evropská unie z etických důvodů odmítá Američanům dodávat.

A jelikož poslední dávka Ohiu došla v září, při popravě byla použita směs sedativa midazolam a opiátu hydromorfon.

Smrtící injekce

Potíže s látkami používanými ve smrtících injekcích mají i další americké státy uplatňující trest smrti. Především evropské farmaceutické firmy se totiž postavily proti takovému využití svých přípravků a přestaly je do amerických věznic prodávat.

Ty tak musely začít hledat alternativy pro náplně do smrtících injekcí a v několika desítkách případů odložit naplánované popravy.

Ohio je první stát, kde novou směs použili, letos budou následovat ještě další tři popravy. Každá na jiném místě Ameriky. 

McGuirovi obhájci se na poslední chvíli snažili verdikt zvrátit. Argumentovali právě tím, že dosud nevyzkoušená metoda vystavuje jejich klienta riziku velkých bolestí a dušení, které se mohou dostavit před ztrátou vědomí a smrtí.

"McGuirovi právníci tvrdí, že zemře v hrůze a agónii. Stát nesouhlasí. Pravda je ale taková, že nikdo přesně neví, jak zemře, jak dlouho to bude trvat a co při tom bude cítit," napsala v komentáři pro CNN před popravou právní expertka na tresty smrti z Kalifornské univerzity Elisabeth A. Semelová.

Podle novinářů, kteří popravu sledovali, nakonec trvala skutečně nebývale dlouho. Injekci dostal McGuire v 10:29 - 24 minut před svou smrtí.

V 10:33 začal "chroptit", píše regionální list Columbus Dispatch. Minimálně deset minut prý vydával zvuky, při nichž měl ruce zaťaté v pěst. 

Šlo o jednu z nejdéle trvajících poprav od chvíle, kdy Ohio v roce 1999 znovu zavedlo trest smrti, připomíná ČTK.

V USA platí, že každý z 32 amerických států, v nichž zákony znají trest smrti, může použít smrtící koktejl, jaký si sám zvolí.

 

Právě se děje

Další zprávy