Těsně vedle, hlásili piloti boeingu. Dolétali

Petr Jemelka Petr Jemelka
14. 1. 2014 14:10
Stačilo 60 metrů a letadlo plné lidí by kvůli záměně letišť spadlo z útesu.
Boeing 737-400. Ilustrační foto.
Boeing 737-400. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Branson (USA) - Američtí piloti, kteří si v neděli nepochopitelně spletli letiště a namísto ve vzdušném přístavu města Branson ve státě Missouri přistáli s letadlem plným lidí na nedalekém provinčním letišti, zřejmě dolétali.

Nikomu ze 124 pasažérů na palubě Boeingu 737-400 se nic nestalo a z letiště M. Grahama to měli do centra, co by kamenem dohodil. Ranvej, kterou posádka letecké společnosti Southwest Airlines zvolila, je ale příliš krátká.

Podle očitých svědků, na něž se odkazuje televize NBC, se stroj zastavil těsně před jejím koncem a ke katastrofě nedošlo jen díky šťastné náhodě.

"Museli velmi prudce brzdit, cítili jsme pach spálených pneumatik," vzpomíná na přistání jeden z cestujících Scott Schieffer.

"Náš let skončil nečekaně dramaticky. Jen jsme dosedli, nalepilo nás to na přední sedadla, objímali jsme je a nevěděli, co se děje," svěřila se místnímu štábu NBC KXAS další cestující Diane Caplanová.

Dokud Federální úřad pro civilní letectví neprošetří, jak je možné, že si zkušená posádka spletla velké letiště s dráhou, na níž za běžných okolností přistávají především malá letadla a charterové lety, budou piloti čerpat povinnou dovolenou.

Kapitán, jehož jméno nebylo zveřejněno, se zprvu snažil těžko pochopitelnou chybu bagatelizovat. "Tvrdili nám, že přistáli velmi blízko, ve skutečnosti jsme ale byli dvanáct kilometrů od místa určení," dodává další pasažér Scott Schieffer.

Druhý případ za poslední dva měsíce

Zajímavé je, že jde už o druhý podobný případ za poslední dva měsíce. Na konci listopadu minulého roku se posádce největšího nákladního letounu na světě "povedlo" přistát na malém letišti v Kansasu.

Pozornost přitáhl mimo jiné proto, že šlo o speciálně upravený Boeing 747-400, který nikdy nebyl komerčně prodáván a jehož jsou na světě jen čtyři exempláře.

Tentokrát byly však v ohrožení lidské životy. Když pro cestující po 90 minutách na dráhu přijely autobusy a pasažéři viděli, jak malý kousek chyběl k tomu, aby došlo na nejhorší, zhrozili se.

"Jeden ze zaměstnanců letiště mi řekl - synu, podívej se 60 metrů za ty autobusy, byli byste spadli z útesu," vzpomíná Scott Schieffer.

Po přistání posádka letadla cestujícím své pochybení nijak nevysvětlila a počkala v kokpitu, než letoun opustil poslední z nich. "Dali nám sice slevu 200 dolarů na další let, my bychom ale raději věděli, co se stalo," dodal rozhořčený Schiffer.

Southwest Airlines se k případu nechtějí vyjadřovat, sdělily pouze, že spolupracují s vyšetřovateli.

 

Právě se děje

Další zprávy