Ameriku sevřel smrtící mráz. Nevycházejte, varují úřady

Petr Jemelka Petr Jemelka
6. 1. 2014 20:29
Pocitová teplota klesá až k minus 50 stupňům, lidem hrozí bleskové omrzliny.
Scituate, Massachusetts.
Scituate, Massachusetts. | Foto: Reuters

Atlanta - Až k minus 50 stupňům Celsia srážejí pocitovou teplotu extrémní mrazy v kombinaci se silným větrem, které trápí středozápad Spojených států.

Ve Fargu v Severní Dakotě naměřili v noci na pondělí minus 35 stupňů, v Madisonu ve Wisconsinu minus 29 stupňů a v Minneapolisu, Indianapolisu či Chicagu minus 27 stupňů Celsia.

V úterý by mohly rekordně nízké teploty až minus 17 stupňů sužovat také státy Georgia a Alabama na jihovýchodě USA. Pociťovaná teplota v Atlantě by mohla dosáhnout minus 23 stupňů a v Baltimoru minus 24.

Při takovém mrazu stačí pět minut a nechráněná místa těla omrzají. Úřady proto vyzývají občany postižených oblastí, aby pokud možno neopouštěli své domovy.

Varování platilo v pásu od Floridy až po východní Texas, v noci na úterý však nejhorší vlna mrazů za posledních dvacet let dorazila i na severovýchod země. New York podle aktuálních předpovědí očekává pokles teplot z 12 na minus 14 stupňů Celsia během 24 hodin.

Úřady ve státech Nové Anglie obyvatele vyzvaly, aby se v úterý připravili na třeskuté mrazy a ledový vítr. Arktické počasí má vydržet celý týden. "Polární vítr" podle meteorologů pocítí dohromady kolem 187 milionů Američanů. Například v Atlantě, hlavním městě státu Georgia, bude chladněji než na Aljašce.

Už 16 mrtvých

"Není rozumné vykonávat jakékoliv venkovní aktivity. Pokud můžete zůstat uvnitř, prosím učiňte tak," vyzval například občany ředitel chicagského Úřadu pro krizové situace Gary Schenkel. Přes výzvy k opatrnosti už ale živel ve Spojených státech a Kanadě připravil o život nejméně 16 lidí. 

Extrémnímu mrazu předcházelo sněžení. Ledová, až 30 centimetrů vysoká krusta v mnoha městech paralyzovala dopravu. Například starosta města Indianapolis Greg Ballard vyhlásil poprvé od roku 1978 červený kalamitní stav.

"Nejde jen o sněhovou kalamitu, jde o ledovou kalamitu a to nás děsí. Lidé by neměli vycházet na ulici, hlavně po setmění," prohlásil Ballard podle CNN.

Nepřízeň počasí ochromila také leteckou dopravu; podle webu Flightaware.com v USA v neděli nabralo zpoždění přes 7300 letů a přes 4400 spojů bylo zrušeno, protože mráz ohrožoval zdraví letištního personálu a zamrzaly i přívody paliva.

Nejdrastičtější opatření přijala podle agentury Reuters společnost JetBlue Airways, která v pondělí zrušila všechny lety z New Yorku a Bostonu, ale během úterý hodlá lety postupně obnovovat.

Přes 20 tisíc domácností bez elektřiny

Hned ve třech státech se k mrazu a dopravním komplikacím přidaly také výpadky proudu. V Indianě je bez proudu 15 tisíc odběratelů, v Illinois 6800 a v Missouri 2200.

V Chicagu, St. Louis, Detroitu, Indianapolis, Milwaukee, Wisconsinu a dalších městech zůstaly v pondělí zavřené školy. V St. Louis jsou kvůli mrazu uzavřena dokonce i muzea, nákupní střediska a kina. V několika státech zůstaly zavřené rovněž státní úřady a soudy.

Celkem se extrémní počasí dotklo 140 milionů Američanů. V nejbližších dnech se bude podle meteorologů studená arktická vlna přesouvat dál na východ.

 

Právě se děje

Další zprávy