NSA vyvíjí superpočítač, před nímž nebude úniku

ČTK Zahraničí ČTK, Zahraničí
3. 1. 2014 20:00
Kvantový procesor ve zlomku vteřiny prolomí takřka všechny druhy šifrování
Foto: Reuters

Washington - Americká tajná služba v tichosti vyvíjí počítač, jenž má prolomit téměř všechny známé druhy šifrování.

Národní agentura pro bezpečnost (NSA) chce díky supermodernímu zařízení získat přístup ke všem lékařským, bankovním a vládním záznamům, jakožto i k veškeré elektronické komunikaci institucí a jednotlivců.

S odvoláním na dokumenty, poskytnuté bývalým spolupracovníkem NSA Edwardem Snowdenem, to píše portál deníku The Washington Post.

Vývoj kvantového počítače je součástí tajného výzkumného programu v hodnotě 79,7 milionu dolarů (zhruba 1,6 miliardy korun). Převážná část výzkumu podle listu probíhá v laboratoři ve městě College Park v Georgii.

Nový procesor má využívat takzvaný tunelový jev, jenž umožní ve zlomcích sekundy prověřit všechna možná řešení a následně vybrat to nejlepší. Kvantový počítač má nabídnout nejméně 3600krát vyšší výpočetní rychlost než běžné počítače.

Civilní sektor je stejně daleko

Zmíněná technologie je už vyvíjena i v civilním sektoru a podle odborníků je nepravděpodobné, že by byla NSA dál než ostatní.

"Zdá se málo pravděpodobné, aby NSA měla náskok před civilním sektorem, aniž by o tom vědecká obec věděla," citoval The Washington Post Scotta Aaronsona z Massachusettského technologického institutu (MIT).

Američan Snowden předal v posledních měsících médiím tajné informace, především o tom, že NSA sleduje elektronickou a telefonickou komunikaci osob a státníků po celém světě. Před americkými úřady se Snowden nyní ukrývá v Rusku, kde získal dočasný azyl.

 

Právě se děje

Další zprávy