V USA se srazily vlaky, úřady evakuovali 300 lidí

ČTK ČTK
31. 12. 2013 7:08
Po srážce se ozvaly série výbuchů, nejméně 10 vagonů začalo hořet a okolí zavalil kouř
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Casselton (USA) - V Severní Dakotě se v pondělí odpoledne srazily dva nákladní vlaky, z nichž jeden převážel ropu. Vlak s ropou vykolejil a začal hořet. 

Úřady se rozhodly raději evakuovat 300 obyvatel z nedaleké obce Casselton, uvedla agentura AP. Mrtví ani zranění nejsou hlášení.

Druhý vlak převážel obilí. Úřady zatím nevědí, jak k neštěstí došlo. Po srážce se ozvala série výbuchů, nejméně deset vagonů začalo hořet a okolí zavalil hustý kouř. Oba vlaky patří společnosti BNSF Railways, kterou vlastní investorská firma Berkshire Hathaway Warrena Buffetta.

Casselton se nachází asi 1,6 kilometru od místa neštěstí. K incidentu došlo odpoledne místního času (zhruba ve 21:00 SEČ). Úřady rovněž požádaly obyvatele v oblasti 16 kilometrů od místa neštěstí, aby kvůli kouři raději nevycházeli ze svých domovů a nevětrali.

 

Nehoda zřejmě opět posílí debaty o bezpečnosti přepravy ropy po železnici, jejíž objem se zvyšuje. Zájem o přepravu po železnici přišel po nečekaném růstu těžby plynu z břidlic v Severní Dakotě, která je nyní za Texasem druhým největším těžařem ropy v USA.

Zhruba dvě třetiny vytěžené ropy v oblasti se v současnosti přepravuje po železnici.

Nárůst o více než polovinu

Severní Dakota v říjnu vytěžila 950 000 barelů ropy denně. Z toho vlakem se zde přepravilo 700 000 barelů ropy denně, což bylo o 67 procent více než před rokem.

Stát je také velkým producentem obilí a nákladní přeprava po železnici je zde velmi rozšířená.

V červenci se srazily vlaky ve Španělsku, podívejte:

Letos v létě vykolejil vlak s ropou v kanadské provincii Quebec a při neštěstí přišlo o život 47 osob. Po incidentu se objevily hlasy, které volaly po zpřísnění norem pro přepravu ropy po železnici, včetně požadavků zlepšení bezpečnosti cisternových vozů, které jsou podle regulátorů náchylné k proražení. 

Na začátku listopadu pak vykolejil vlak ve venkovské oblasti Alabamy. Požár se podařilo uhasit až za několik dní, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy