Špiclování předčilo i Orwellův román 1984, míní Snowden

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
Aktualizováno 25. 12. 2013 18:20
Whistleblower prý vyhrál. NSA údajně nechtěl zničit, ale stále pracuje na jejím zlepšení
Edward Snowden na nedatovaném snímku z Moskvy. Záběr byl pořízen z videa, který odvysílala televize Rossija 24.
Edward Snowden na nedatovaném snímku z Moskvy. Záběr byl pořízen z videa, který odvysílala televize Rossija 24. | Foto: Reuters

Washington - Uspokojení zažívá v poslední době bývalý spolupracovník americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edward Snowden.

V několika rozhovorech, které poskytl, mimo jiné řekl, že svoji misi považuje za skončenou. Zároveň je přesvědčen, že současné sledování předčilo i temné vize, jež ve svém románu 1984 nastínil spisovatel George Orwell.

Stále pracuji pro NSA

"Pro mě, pokud jde o osobní zadostiučinění, již mise skončila," citoval list The Washington Post muže, který se proslavil tím, že poskytl klíčové informace o americkém programu špehování telefonické a internetové komunikace ve světě.

"Už jsem vyhrál. Upozorňuji, že jsem nechtěl změnit společnost, ale chtěl jsem společnosti dát šanci se rozhodnout, zda by se sama měla změnit."

The Washington Post uvedl, že během rozhovorů, které v Moskvě trvaly přes dva dny, působil Snowden uvolněně a soustředěně. List také dodal, že jde o jeho první osobní interview od června, kdy do Ruska přiletěl.

Snowden mimo jiné odmítl, že se pokusil NSA zničit. "Pracuji na zlepšení NSA," vysvětlil. "Stále pro ně pracuji. Jsou ale jediní, kdo si to zatím neuvědomili."

Děti nebudou vědět, co je soukromí

Poskytl také rozhovor britské televizi Channel 4, která každoročně vybírá podle svého názoru zajímavou osobnost roku a rozhovor v plném znění vysílala ve středu.

Už během úterý z něj zveřejnila výňatky, v nichž Snowden vyzývá občany, zejména Američany, aby "učinili přítrž hromadnému slídění". "Společně můžeme najít lepší rovnováhu, ukončit hromadné slídění a připomenout vládě, že chce-li vědět, jak se cítíme, stačí se zeptat, ne slídit," řekl Snoweden v rozhovoru.

Připomenul také román 1984 britského autora George Orwella, když prohlásil, že mikrofony, kamery a televizní obrazovky z jeho díla jsou "ničím ve srovnání s naší současností".

"Máme detektory ve svých kapsách a ty nás sledují, kamkoli se hneme. Uvědomme si, co to znamená pro obyčejného člověka. Dítě, které se dnes narodí, bude žít bez jakékoli představy o soukromí. Nebude vědět, co to je soukromý život nebo myšlenka, která není zaznamenána a analyzována. Ale soukromý život je důležitý, umožňuje nám určit, kdo jsme a kým chceme být."

Potřeba dohledu

Před týdnem komise amerických zpravodajských expertů, kterou zřídil Bílý dům, doporučila posílit dohled nad činností NSA, úplné zastavení její činnosti však nežádala.

Součástí návrhu jsou desítky změn v činnosti agentury včetně zákazu skladování dat o telefonních hovorech Američanů. Využívání telefonické a internetové komunikace cílené na konkrétní jednotlivce by měly povolovat soudy.

Prezident Barack Obama se následně vyslovil pro potřebnost dohledu nad špionážním programem NSA, odmítl ale "jednostranné odzbrojení" této agentury.

 

Právě se děje

Další zprávy