Padne -100 stupňů? Má to háček, říká český polárník

Martin Novák Martin Novák
10. 12. 2013 15:10
Američtí vědci zaznamenali rekordní mráz v Antarktidě. Číňané je možná překonají.
Foto: Aktuálně.cz

San Francisco/Praha - Meteorologové dnes musejí přepisovat historii, Americká geofyzikální unie naměřila nový mrazivý rekord. Minus 94,7 stupně Celsia.

Nejde však o teplotu naměřenou na zemském povrchu v Antarktidě, ale v ledových prasklinách hluboko pod ním.

Český polárník Miroslav Jakeš, který má zkušenosti hlavně z mnoha cest do Arktidy, je proto k oznámení rekordu opatrný.

"Je to hodně hluboko v zemi, v trhlinách. Zřejmě ve velké hloubce. Takže nevím, zda je to srovnatelné s tím, co naměřila před třiceti lety sovětská stanice Vostok. Navíc je to měření pomocí družice, ne přímo na místě," říká Jakeš.

Američané uvádějí, že extrémní mráz změřili hřebeni Východoantarktické plošiny v takzvaných ledových kapsách, kde se soustřeďuje naprosto nehybný vzduch.

Výzkumná stanice Vostok v roce 1983 naměřil na východě Antarktidy teplotu  minus 89,4 stupňů.

Padne někdy magická hranice sta stupňů pod nulou? Podle Jakeše možná ano, ale ne na povrchu.

"Nahoře taková teplota asi nikdy nenastane. To si nemyslím. Může se to stát zase v nějaké prohlubni, to je možné," říká zkušený český polárník.

Podle něj v takových extrémních teplotách člověk samozřejmě musí mít nějaký skafandr, ale jinak pocit chladu a okolní teplota nemusí být přímo úměrné.

"Pocit chladu je závislý na vlhkosti vzduchu a větru. Takže kolem nuly vám může být zima. Když je nula a fouká vítr, může se cítit jako v mínus dvaceti, i když je naměřená nula. V Antarktidě je suchá zima. I když je třeba minus padesát a nevadí to, normálně se tam lidé pohybují," říká Miroslav Jakeš.

Nepamatuje si přesně, jakou nejnižší teploty zažil na vlastní kůži, prý asi kolem čtyřiceti pod nulou.

Zpochybnění nového rekordu přišlo z Ruska.

Ruský polárník a badatel v Antarktidě Vjačeslav Martjanov řekl agentuře RIA Novosti: "Není správné vydávat informace o teplotním rekordu na základě dat, získaných ze satelitu," prohlásil.

Podle něj musí informace potvrdit přístroje umístěné na zemi. Proto se domnívá, že rekord může přinést spíše čínská výzkumná stanice Kunlun, umístěná v Antarktidě od roku 2009.

Je umístěná v jedné z nejhůře přístupných a také nejmrazivějších oblastech Antarktidy.

Je o 600 metrů výše než Vostok a čínští vědci tam pracují ve speciálně vytápěném oblečení. Pokud by hranice sta stupňů přece jen měla padnout, zřejmě to bude právě tady.

 

Právě se děje

Další zprávy