Hackeři z Číny nabourali počítače Černínského paláce

Zahraničí Zahraničí
Aktualizováno 10. 12. 2013 12:54
Napsal to deník New York Times. Ministerstvo zahraničí ČR zprávu odmítá komentovat.
Foto: Reuters

New York - Čínští hackeři se nabourali do počítačové sítě Ministerstva zahraničí České republiky a několika dalších zemí. Portugalska, Bulharska, Maďarska a Lotyšska.

Zatím bez bližších podrobností to napsal deník New York Times. S tím, že není zcela jasné, zda za útoky stojí čínská vláda.

Podle listu útočníci posílali maily s informací, že v nich lze kliknout na fotografie nahé Carly Bruniové, manželky bývalého francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Přes příjemce se pak dostali do systému.

Jiné maily například obsahovaly název "Americké vojenské operace v Sýrii". Když příjemce přílohu otevřel, stáhl kód umožňující přístup k datům v osobním počítači. Právě přes summitem zemí skupiny G20v září, kde se jednalo o Sýrii, byly údajně útoky velmi intenzivní.

Článek si můžete přečíst zde.

"My jsme tuhle mediální zprávu zachytili, ale k podobným věcem se nevyjadřujeme. Mohu vám jen říct, že náš IT systém dělá hodně pro to, aby podobným útokům zabránil. Ale je to opravdu mediální zpráva a my to nebudeme komentovat," řekla Aktuálně.cz tisková mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová.

Na snahu čínských hackerů dostat se do systému si stěžovalo nedávno také americké ministerstvo obrany. USA Čínu obviňují také z průmyslové špionáže prostřednictvím hackerů.

 

Právě se děje

Další zprávy