Maduro diktuje ceny hraček i aut. Po volbách přitvrdí

Kateřina Vítková Kateřina Vítková
10. 12. 2013 8:00
Vládnoucí socialistická strana získala v komunálních volbách 49 procent hlasů.
Venezuelský prezident Nicolás Maduro.
Venezuelský prezident Nicolás Maduro. | Foto: Reuters

Caracas - Venezuelský prezident Nicolás Maduro přitvrdí ve své "ekonomické ofenzivě", pomocí které se snaží tlačit firmy ke snižování cen.

Řekl to poté, co jeho vládnoucí socialistická strana vyhrála nedělní komunální volby. Dostala v nich 49 procent hlasů.

"Tento týden se chystáme prohloubit naši ekonomickou ofenzivu, abychom pomohli dělnické třídě a ochránili střední třídu," prohlásil Maduro krátce po oznámení výsledků. "Tento týden je na řadě bydlení a jídlo. Jdeme do toho s planoucími zbraněmi, dávejte si pozor."

Auta, hračky, oblečení

Následník Huga Cháveze si s cenami zboží a služeb pohrává už delší dobu. Svoji "ekonomickou ofenzivu" v podobě balíčku reforem představil na začátku listopadu.

"V listopadu a prosinci spustíme speciální operaci, abychom obyvatelstvu zajistili spravedlivé prodejní ceny několika položek, které považujeme za důležité, a ochránili je," citoval Madurova slova server Global Research.

Prezident se nejprve zaměřil na domácí spotřebiče, posléze i na pronájmy komerčních budov, například nákupních center.

Legislativně ošetřil mimo jiné ceny elektroniky, hraček či oblečení. Tvrdě zakročil i proti prodejcům aut.

Nová auta jsou v zemi těžko dostupná a ceny těch ojetých jsou velmi vysoké. Prezident proto podepsal výnos, podle kterého nemohou být starší auta prodávána za cenu vyšší než ta nová.

Podle kritiků ale opatření povzbudí transakce na černém trhu, připomněla BBC. Právo vládnout pomocí výnosů mu Národní shromáždění udělilo v listopadu.

Šťastné Vánoce

Politik, jehož popularita prudce vzrostla právě díky kontroverzním ekonomickým opatřením, se socialistické revoluci ve Venezuele postaral i o šťastné Vánoce. A to díky prodeji dluhopisů, který zafinancuje import hraček, alkoholu, stromečků, jízdních kol nebo jídla, informovala agentura Bloomberg na sklonku října.

"Všechny dolary, které naše vlast potřebuje až do 31. prosince, jsou zaručeny," uvedl Maduro v televizi. "Budeme mít šťastné Vánoce," dodal.

Chybí mléko i toaletní papír

Výsledky komunálních voleb mohou podle agentury Reuters prezidentovi pomoci prosadit i nepopulární opatření, jako je devalvace měny. Ta je podle investorů nutná například k zastavení odlivu kapitálu.

Další vynucené snižování cen podle kritiků přispěje k ještě závažnějšímu nedostatku produktů a navíc sníží produktivitu už tak oslabeného privátního sektoru.

Státem řízená ekonomika se potýká s nedostatkem zboží (od mléka až po toaletní papír), zpomalujícím se růstem a vysokou inflací. Opozice se domnívá, že za nedostatek zboží může vládní politika.

Podle kritiků by státu pomohlo zrušení devizových kontrol i omezení uvalených na soukromé podnikání.

Opozice ovládla největší města

Opoziční koalice získala ve víkendových komunálních volbách přibližně 42 procent hlasů, v některých klíčových oblastech ale její kandidáti zvítězili. Patří mezi ně například průmyslové město Valencia a největší venezuelské metropole Caracas a Maracaibo.

Konečné výsledky ještě nebyly zveřejněny, ale je pravděpodobné, že opozice získá oproti minulým volbám celkově větší počet křesel. Přesto to pro ni bude spíše symbolický úspěch. Příští volby, ty do Národního shromáždění, zemi čekají v roce 2015.

Volby do místních zastupitelstev mnozí vnímali jako zkoušku, která potvrdí, nebo naopak oslabí Madurovu pozici. Dubnové prezidentské volby, které následovaly po smrti Huga Cháveze, jenž si Madura zvolil za svého pokračovatele, vyhrál současný vůdce země pouze velice těsným náskokem před druhým, prozápadnějším kandidátem Henriquem Caprilesem.

 

Právě se děje

Další zprávy