Mandelu pohřbí 15. prosince v rodišti jeho předků

Zahraničí ČTK Reuters Zahraničí, ČTK, Reuters
6. 12. 2013 14:43
Rada bezpčnosti OSN přerušila své jednání minutou ticha.
Dívka s jihoafrickou vlajkou před budovou radnice v Kapském městě po oznámení Mandelovy smrti.
Dívka s jihoafrickou vlajkou před budovou radnice v Kapském městě po oznámení Mandelovy smrti. | Foto: Reuters

Johannesburg - Jako muž, který se zasloužil o velké usmíření lidí ve své zemi a který byl inspirací pro ostatní. Tak je v prvních reakcích hodnocen bývalý jihoafrický prezident Nelson Mandela několik hodin poté, co zemřel ve svém domě.

Podle jihoafrických úřadů bude pohřben 15. prosince ve vesnici Qunu, odkud pochází Mandelova rodina. 10. prosince se uskuteční smuteční obřad na stadionu v Johannesburgu, kde se před třemi lety hrálo finále fotbalového mistrovství světa.

"Dosáhl více, než lze očekávat od člověka," prohlásil americký prezident Barack Obama. "Jako tolik lidí na celém světě si neumím úplně představit svůj vlastní život bez příkladu, kterým byl Nelson Mandela," uvedl americký prezident.

Vlajky na všech veřejných budovách ve Spojených státech jsou svěšeny na půl žerdi. Potrvá to až do pondělí, oznámil Bílý dům.

Před Mandelovým domem v Johannesburgu se shromažďují lidé. Přinášejí květiny a zapalují svíčky.

"Ačkoliv jsme věděli, že tento den přijde, nic nemůže zmírnit náš velký pocit ztráty. Mandelův neúnavný boj za svobodu mu přinesl respekt celého světa," řekl v oznámení o smrti bývalé hlavy státu současný jihoafrický prezident Jacob Zuma.

Poslední bělošský prezident Jihoafrické republiky Frederik de Klerk, který Mandelu v roce 1990 propustil z vězení a dohodl s ním přechod od režimu apartheidu k demokracii, označil zemřelého politika za mimořádného.

Tím, jak dosáhl usmíření a udržel jednotu obyvatel Jihoafrické republiky. "Ten důraz na usmíření je jeho největším odkazem," prohlásil de Klerk v rozhovoru pro televizi CNN.

Britský premiér David Cameron nařídil stáhnout na půl žerdi britskou vlajku v premiérském sídle na Downing Street. Mandelu označil za "velké světlo naší doby".

"Zářný příklad Nelsona Mandely a jeho politický odkaz nenásilí a odmítnutí jakéhokoli rasismu zůstanou pro lidi na celém světě ještě dlouho inspirací," prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová.

Rada bezpečnosti OSN přerušila po oznámení smrti exprezidenta své zasedání a uctila památku Mandely minutou ticha.

Jihoafrické deníky vyšly s velkými fotografiemi Mandely. List Mail & Guardian označil v titulku exprezidenta za "symbol moci dobra." Johannesburské Timesy opatřily dnešní vydání nápisem Goodbye, Tata.

Americký herec Morgan Freeman, který hrál Mandelu ve filmu Invictus z roku 2009, prohlásil: "Svět ztratil jednoho ze skutečných velikánů minulého století. Pro mnohé svatého a hrdinu pro všechny, kteří si cení svobody a lidské důstojnosti."

"Mandela nám ukázal, jak mít rád radši než nenávidět. Ne proto, že nikdy nekapituloval před násilím a hněvem, ale protože chápal, že láska má větší sílu," reagoval na smrt politika irský zpěvák a člen skupiny U2 Bono, který se angažuje v humanitárních akcích v Africe. 

 

Právě se děje

Další zprávy