Krocani Popcorn a Caramel přežijí. Obama je omilostnil

ČTK ČTK
27. 11. 2013 22:55
Jinak by byli upečeni na slavnostní hostině během nadcházejícího Dne díkůvzdání.
Americký prezident Barack Obama, doprovázený svými dcerami, omilostňuje krocana jménem Popcorn.
Americký prezident Barack Obama, doprovázený svými dcerami, omilostňuje krocana jménem Popcorn. | Foto: Reuters

Washington - Americký prezident Barack Obama ve středu "omilostnil" párek krocanů, kteří by jinak skončili pečení na slavnostní hostině během nadcházejícího Dne díkůvzdání.

Veřejnost si prostřednictvím internetového hlasování na stránce Bílého domu vybrala, aby se tradičního ceremoniálu zúčastnil krocan jménem Popcorn, zatímco "náhradníkovi" Caramelovi byla schůzka se šéfem státu a jeho dcerami odepřena.

"Úřad prezidenta, nejmocnější na světě, je spjat s mnoha hrůzostrašnými a pompézními povinnostmi. Toto ale není ten případ," žertoval Obama podle webu televize NBC, zatímco dcery Malia a Sasha se smály.

"Vzdáváme díky za požehnání svobody a příležitosti vytvořené tvrdou prací předchozích generací," řekl Obama před davem, než krocana omilostnil "od brusinkové omáčky" a popřál mu "hodně zdaru".

Obama nicméně také poznamenal, že by chtěl přispět párem "méně šťastných krocanů" organizaci, která obstarává jídlo pro chudé rodiny.

Loni mohla veřejnost poprvé rozhodnout, který krocan si poctu zaslouží. O letošních soupeřích bylo známo, že Caramel preferuje sóju, druhý si raději plní zobák kukuřicí. Caramel má nejraději píseň od Lady Gaga, zatímco Popcorn dává přednost Beyoncé. Ani jeden však nepůjde na pekáč. Oba ptáci dožijí na historické plantáži Mount Vernon, kde sídlil první americký prezident George Washington.

Omilostňování krocanů? Kdo to vymyslel?

Podle oficiálních údajů jde již o 66. omilostnění krocana v americké historii.

Původ tradice omilostňování krocanů není jasný. Podle některých názorů ji lze vystopovat až k prezidentovi Abrahamu Lincolnovi, za něhož se začal pravidelně slavit Den díkuvzdání a který prý opeřence ušetřil na naléhání svého syna. Další verze, k níž se kloní i Bílý dům, zavedení tradice připisuje prezidentu Harrymu Trumanovi.

Podle internetové encyklopedie Wikipedia se ale za Trumana začalo s předáváním živých krocanů hlavě státu, zatímco s jejich omilostňováním začal v Bílém domě před 50 lety John Kennedy, a to jen čtyři dny před tím, než podlehl atentátu. Prý ale nešlo o soucit, ale o spontánní rozhodnutí pramenící z nespokojenosti: opeřence s nápisem "Dobrou chuť" totiž vrátil Kennedy na farmu se slovy "ať povyroste".

Prvou "oficiální milost" tak zřejmě udělil až Ronald Reagan v roce 1987. Možná šlo ale o žertík, v odpovědi na klepy o prezidentských milostech, protože o rok později Reagan krocana neušetřil. Omilostňování "institucionalizoval" až jeho nástupce George Bush starší od roku 1989.

 

Právě se děje

Další zprávy