Američané vyvíjejí zbraň, před kterou nebude úniku

Petr Jemelka Petr Jemelka
26. 11. 2013 10:40
Nové drony poletí rychlostí 6 machů. Zabijí rychleji, než si jich kdokoliv všimne.
Foto: YouTube

Bethesda (USA) - Bude to zabiják, před kterým se není možné schovat. Stačí jediný rozkaz a do hodiny může zlikvidovat nepřátelský cíl na libovolném místě světadílu.

Jeho útoky budou tak rychlé, že si nepřítel ani nestačí uvědomit, že se něco děje.

Řeč je o projektu hypersonického dronu SR-72, na němž pracuje americký výrobce vojenských letadel Lockheed Martin ve spolupráci s vládní Agenturou pro výzkum pokročilých obranných projektů (DARPA). Té se pro její inovativní práci přezdívá továrna na zázraky.

Když v roce 1971 posádka špionážního stroje SR-71 Blackbird ani ne za dvě hodiny doletěla z New Yorku do Londýna a dosáhla rychlosti 3 machů, překonala tím veškeré dosavadní rekordy. Nyní nastal čas posunout se zase dál, oznámil Lockheed a představil projekt stroje SR-72, jenž má rychlost zvuku překonávat hned šestinásobně. To je něco, co bylo dosud v aviatice nepředstavitelné.

Plánovanou maximální rychlostí 7349 kilometrů v hodině by se dostal z New Yorku do Londýna za méně než hodinu, přičemž cesta z britské metropole do Tokia by netrvala ani dvě hodiny.

SR-71 byl vyroben na základě technologií 20. století. Návrhy se dělaly ještě pomocí logaritmických pravítek a projektovalo se na papír. SR-71 ještě není ovládán miliony řádků softwarového kódu ani počítačovými čipy. Tohle všechno se teď změní, slibuje společnost na svých stránkách.

"Hypersonický letoun, vyzbrojený nadzvukovými střelami, bude schopný udeřit během hodiny kdekoliv na kontinentu. Tahle technologie změní pravidla hry, podobně jako je doteď mění technologie stealth," prohlásil projektový manažer Lockheedu Brad Leland.

Díky své rychlosti bude navíc nový dron prakticky nesestřelitelný. Do rychlosti 3 machů ho bude pohánět proudový motor, poté sepne náporový pohon. Povrch letounů je potažen pláštěm z titanových krystalů a uhlíkových vláken.

Smrtící rychlík by se mohl po světových oblacích začít prohánět někdy okolo roku 2030.

 

Právě se děje

Další zprávy