Obří boeing omylem dosedl jinde. Z pasti se dostal

Petr Jemelka Petr Jemelka
Aktualizováno 22. 11. 2013 7:45
Rozjezdová dráha byla o kilometr kratší, než největší nákladní stroj světa potřebuje.
Dreamlifter při vzletu. Jeho nákladní prostor je největší na světě.
Dreamlifter při vzletu. Jeho nákladní prostor je největší na světě. | Foto: Wikimedia Commons

Kansas City - Američané kroutí hlavou nad nepochopitelnou chybou pilotů, kteří s největším nákladním letadlem na světě omylem přistáli na malém letišti v Kansasu.

Neuvěřitelný manévr s gigantem plným nákladu proběhl hladce, problém byl v tom, že rozjezdová dráha na lokálním letišti Jabara je o kilometr kratší, než 72 metrů dlouhý Boeing Dreamlifter ke vzletu potřebuje.

Situace byla o to pikantnější, že speciálně upravený Boeing 747-400 nikdy nebyl komerčně prodáván a na světě jsou jen čtyři exempláře.

Piloti ale nakonec unikátní letoun, sloužící výlučně k přepravě dílů od dodavatelů z celého světa, z malého letiště dostali.

Boeing Dreamlifter Lands At Wrong Airport And Now Cannot Takeoff
Boeing Dreamlifter Lands At Wrong Airport And Now Cannot Takeoff

Posádka 72metrového obra měla za úkol doletět s díly pro Boeing 787 Dreamliner na McConnellovu leteckou základnu poblíž města Wichita. Namísto toho ale dosedla asi dvanáct kilometrů odtamtud.

Jak mohlo k takovému nedopatření dojít, není jasné. Letoví dispečeři McConnellovy letecké základny byli s Dreamlifterem do poslední chvíle v kontaktu a udělili mu i povolení k přistání. Omyl vyšel najevo až poté, co piloti ohlásili úspěšné přistání a žádali instrukce k rolování na parkovací místo.

Lidé na věži totiž nepřehlédnutelný stroj nikde neviděli a nastalý zmatek ukončilo až přiznání kapitána; "Ano pane, přistáli jsme na jiném letišti," oznámil podle deníku The Wall Street Journal stroze nejmenovaný letec do vysílačky. 

Mluvčí koncernu Boeing následně k incidentu řekl pouze to, že stroj "bezpečně přistál na letišti nedaleko místa určení a společnost zvažuje další kroky".

Šestnáct hodin po špatném přistání piloti přeci jen vzlétli. Za aplausu davu přihlížejících a bez toho, aby se letadlo zbavilo svého těžkého nákladu. Na správném letišti byli za 20 minut.

 

Právě se děje

Další zprávy