K Marsu míří sonda, která zjistí, kam zmizela atmosféra

Petr Jemelka Petr Jemelka
18. 11. 2013 19:50
Projekt MAVEN přijde NASA na 671 milionů dolarů, sledujte přímý přenos ze startu
Nosná raketa Atlas V připravena ke startu.
Nosná raketa Atlas V připravena ke startu. | Foto: Reuters

Mys Canaveral - Přesně v 19:28 SEČ k Marsu zamířila sonda MAVEN, která má objasnit záhadu zmizení marťanské atmosféry.

Z toho, co už se o Marsu dosud podařilo zjistit, vědci stále více nabývají přesvědčení, že rudá planeta byla kdysi přívětivým místem pro život.

Předpokládají, že planeta oplývala hojným množstvím vody a měla hustou atmosféru. Pak ale přišlo něco, co ji úplně změnilo.

A MAVEN má zjistit, co to bylo.

Jsou jen dvě možné odpovědi

Jinými slovy: účelem zařízení Mars Atmosphere and Volatile Evolution je objasnit, proč a kam se vytratila voda a plynný obal Marsu.

"Jsou jen dvě místa, kam se atmosféra mohla vytratit. Buď do zemské kůry, nebo do vesmíru," vysvětlil vedoucí mise Bruce Jakosky. Analýza vzorků tzv. Lafayettského meteoritu naznačuje, že se může značná část skrývat v marsovských horninách. Část větru mohl zase odvanout sluneční vítr.

Sledujte start živě ZDE

Výše zmíněné teorie má MAVEN pomoci dokázat, nebo vyvrátit.

"Znalosti, které získáme, budou stavět na dřívějších i současných průzkumných misích vedených na této planetě a pomohou k informování budoucích výprav, při nichž na Mars zamíří lidé," popsal smysl projektu John Grunsfeld z ředitelství vědeckých misí amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku NASA.

Pokud půjde vše podle plánu, vynese sondu ke hvězdám raketa Atlas V. Po deseti měsících putování by se pak měla usadit na oběžné dráze kolem Marsu a začít posílat domů cenné informace. Celá mise přijde Spojené státy na 671 milionů dolarů, tedy v přepočtu 13,5 miliardy korun.

Mise MAVEN obrazem:

NASA | MAVEN: NASA's Next Mission to Mars
NASA | MAVEN: NASA's Next Mission to Mars

Nejdůležitější bude první rok, kdy bude MAVEN sbírat data ve výšce 150 až 6100 kilometrů. Jak ale připomíná ČTK, v plánu je i pět sestupů až na 125 kilometrů, což je spodní hranice horní vrstvy nynějšího plynného obalu Marsu. Jeho hustota je ve srovnání s tím zemským jednoprocentní.

Sonda bude mít ještě jeden důležitý úkol - stane se prostředníkem komunikace marťanského vozítka Curiosity se Zemí. V současné době radiové spojení zajišťují starší sondy Mars Odyssey a Mars Reconnaissance Orbiter.

 

Právě se děje

Další zprávy