Poprava pedofila se odkládá, chce darovat orgány

Petr Jemelka Petr Jemelka
14. 11. 2013 12:25
Ronald Phillips v 90. letech znásilnil a zabil tříletou dceru své přítelkyně
Pedofil, který chce darovat orgány. Otázkou je proč.
Pedofil, který chce darovat orgány. Otázkou je proč. | Foto: repro Examiner

Columbus - Pro jedny jde o pokus odčinit hrůzný čin, pro druhé jen o zoufalou snahu, jak chce pedofilní vrah oddálit vlastní smrt.

Veřejnost ve Spojených státech rozděluje odložení popravy 40letého Ronalda Phillipse. Prokurátor k němu přistoupil, jelikož muž projevil zájem darovat orgány.

Podle mluvčí vězeňské správy Jo Ellen Smithové se ve státě Ohio nic podobného dosud nestalo.

Phillips byl před 20 roky odsouzen k smrti za znásilnění a vraždu tříleté dcery své přítelkyně.

Pouhý den před popravou ale žalobce John Kasich rozhodl, že se vše odkládá na léto příštího roku. To už bude jasné, zda lze Phillipsovy orgány darovat matce a sestře. První trpí onemocněním ledvin, druhá potřebuje nové srdce.

Vrahova advokátka Lisa Lagosová agentuře AP řekla, že si její klient přeje darovat příbuzným i další orgány, bude-li to možné. "Nejde o zdržovací taktiku, ale o poslední projev dobré vůle," prohlásila.

Evropa už nebude dodávat jed

Prokurátor zasáhl, ačkoliv vězeňská správa žádost Ronalda Phillipse z "logistických a bezpečnostních důvodů" zamítla.

"Jsou to pro nás dosud neprozkoumané vody, ale pokud může být díky jeho ochotě zachráněn jiný život, měli bychom to umožnit," je přesvědčen Kasich.

Poprava byla kvůli testům a případným přípravám na transplantaci odložena na 2. července 2014.

Phillipsův případ je výjimečný také tím, že mělo jít o prvního odsouzeného, který bude popraven novou smrtící látkou. Dosud používaný Pentobarbital totiž evropští výrobci odmítli kvůli nesouhlasu s popravami do USA dodávat.

Novou látkou, kterou se chystají Američané popravovat, je smrtící směs opiátů, konkrétně midazolamu hydromoronu a derivátu morfinu.

 

Právě se děje

Další zprávy