Nešlo o náhodný únos, řekl o Češkách expert na džihád

Martin Novák Martin Novák
8. 11. 2013 6:05
Expert na terorismus a džihádistické skupiny Walid Phares o Pákistánu a únoscích.
Expert na terorismus Walid Phares
Expert na terorismus Walid Phares | Foto: Aktuálně.cz

Rozhovor Insideru - Nevypadá to, že únosci Češek Antonie Chrástecké a Hany Humpálové chtějí jen peníze, soudí po analýzách dvou videozáznamů, které se objevily na internetu, expert na terorismus a džihádistické skupiny Walid Phares.

Američan libanonského původu je uznávaným analytikem a poradcem několika členů Kongresu USA pro otázky terorismu. Často vystupuje na dané téma v amerických televizích a publikuje komentáře v deníku Wall Street Journal. Je autorem knih Džihád budoucnosti nebo Válka idejí: Džihádismus proti demokracii.

Na žádost deníku Insider, který je sesterským listem Aktuálně.cz, prostudoval jak první video, na kterém české ženy hovoří o propuštění Pákistánky Afíji Sidikkíové z amerického vězení, tak i čerstvý záznam, kde Češky prosí vládu o pomoc a stěžují si na svůj špatný zdravotní stav.

"Vypadá to, že případ přesahuje náhodný únos dvou mladých žen, které cestovaly po špatné trase. Řekl bych, že únosci nebo jejich ochránci usilují o dosažení nějakého specifického cíle, kterého je ale těžké dosáhnout. Otázkou je, zda může být při jednáních dosaženo druhého, méně složitého cíle, který by vedl k propuštění žen," říká Walid Phares v rozhovoru pro deník Insider.

Informace z videozáznamu o špatném zdravotním stavu jedné ze zadržených je podle něj jasným vzkazem, že jednání by měla rychle k něčemu vést."

Insider: Můžeme ze zveřejněných videozáznamů usuzovat, že únos českých žen je skutečně politicky či politicko-nábožensky motivován?

Walid Phares: Na tuto otázku nelze dát jednoznačnou odpověď. Ale některé odpovědi jsou pravděpodobnější než jiné. Nedomnívám se, že jde o akci únosců, kteří jen používají džihádistickou nálepku a tvrdí, že usilují o propuštění Siddikíové, zatímco jim ve skutečnosti jde jen o peníze. Pokud by tomu tak bylo, pravděpodobně by věc už byla vyřešena. Proto si myslím, že verze o únosu za účelem získat jen výkupné je méně pravděpodobná.

(Siddikíová byla odsouzena v USA k 86 letům vězení za střelbu na americké vojáky. Podle FBI dříve pomáhala Al-Káidě, zatčena byla v Afghánistánu - pozn. red.)

Bylo to už hodně zpolitizováno na to, aby šlo jenom o peníze. A kdyby šlo jen o nějaký zločinecký gang, pákistánské úřady nebo Tálibán by jeho členy už dávno našly.

Je ale otázkou, zda je možné, aby malý gang, operující sám o sobě, provedl takovouto akci, aniž by byl spojen s někým mocnějším, kdo mu poskytuje ochranu.

Síly, které takovou ochranu takovým únoscům mohou poskytnout, jsou buď džihádisté, nebo jde o některou ze skupin kontrolovaných velmi vlivnými osobami v Pákistánu.

Vylučujete tedy, že by únosci vůbec nemuseli patřit k nějaké organizované skupině nebo hnutí?

Mohu se mýlit, ale považuji prostě za méně pravděpodobné, že jde o něco takového, nebo o nějaký malý gang. Taková skupina by nešla do něčeho tak viditelného a vysoce politického. A věděla by, že vládní síly je najdou.

I kdyby to byla nějaká malá džihádistická skupinka, která není součástí Tálibánu nebo Hakkáního sítě, příslušníci těchto větších džihádistických seskupení by je našli. Tálibán by nikomu malému nedovolil, aby si hrál na velkého hráče a používal při tom podstatná hesla a džihádistický typ videozáznamů.

(Hakkáního síť tvoří příznivci Džaláluddína Hakkáního, veterána džihádu proti sovětské armádě v Afghánistánu v osmdesátých letech. Síť působí na afghánsko-pákistánském pomezí - pozn. red.)

Čili únosci buď operují pod ochranou a se souhlasem vlivnějších a důležitějších džihádistů, kteří mohou kdykoliv popřít své spojení s únosem, anebo jsou součástí rozsáhlejší operace zaměřené na osvobození Siddikíové.

Přijaly extremistické skupiny, jako je Tálibán, oficiální strategii zajmout a držet jako rukojmí co nejvíce cizinců?

To si nemyslím. Jinak by při různých příležitostech mohly zajmout stovky cizinců různých národností. Únos českých žen byl zřejmě proveden po důkladném monitorování a s dostatkem informací. Tedy ve spolupráci s někým, kdo měl informace o dvou mladých ženách cestujících do Indie. Byly vybrány mezi mnoha dalšími možnostmi jako snadná oběť.

Otázkou je, proč zrovna Češky? Možné odpovědi jsou dvě. Buď byly vybrány víceméně náhodně jako jedna z národností Evropské unie a člena NATO, anebo organizátoři únosu kalkulovali s tím, že Česká republika může vyvinout nějaký tlak na Spojené státy.

Mají vůbec pákistánská vláda a ozbrojené složky pákistánského státu pod kontrolou zemi s výjimkou velkých měst?

Přijde na to. Kontroluje pákistánská armáda a policie všechny provincie? To samozřejmě ne. Je jasné, že velké kusy území, dokonce celé provincie, jsou mimo jakýkoliv vládní vliv. I ve městech může dojít k únosům. Otázkou je, zda pákistánská zpravodajská služba může oběti únosů v zemi najít. Zda má tolik kontaktů a spojení, aby je osvobodila. Pákistánská služba je samozřejmě velmi silná a má hustou síť i v sousedních zemích, především v Afghánistánu. Ale jestli opravdu chce všechny své zdroje nasazovat a využívat, to opravdu nevím.

 

Právě se děje

Další zprávy