Noční můra: Dítě necítí bolest, zranění má jako legraci

Petr Jemelka Petr Jemelka
Aktualizováno 28. 10. 2013 14:18
Isaac Brown trpí vzácnou poruchou, kojenecký věk byla pro rodiče jedna velká noční můra.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Washington - Pětiletý Isaac Brown se - stejně jako ostatní děti v jeho věku - učí základním životním dovednostem. Kromě toho se ale musí naučit ještě jednu zásadní věc: jak se chovat ke svému tělu, aby přežil.

Necítí totiž bolest, protože trpí vzácnou poruchou, která se jmenuje kongenitální analgezie (vrozená necitlivost). Nepříjemný vjem ho tak nechrání před úrazy, ani neupozorňuje na jiné zdravotní problémy.

"Kojenecká léta pro nás byla nekonečnou noční můrou. Klidně spadl na zem nebo třískl hlavou o stůl a myslel si, že je to legrace," vzpomíná na období plné stresu Isaakova matka Carrie Brwonová.

Jindy zase její syn klepal na dveře ložnice střepem z rozbité skleničky a nevnímal to, že se s každým úderem víc a víc pořezává.

Facebook jako záchrana

Jediné, co byli lékaři nešťastným rodičům schopni poradit, bylo to, aby na syna dávali bedlivý pozor a přivedli ho, pokud se jin bude zdát, že se poranil.

Pomohla až facebooková skupina nazvaná "Dar bolesti", na níž si rodiče dětí postižených vzácnou poruchou vyměňovali zkušenosti. "Ti, kdo tím už prošli, nám předali své zkušenosti, a abych řekla pravdu, byl to dar z nebes," řekla Brownová ABC News.

"Děláme, co je v našich silách. Už ví, že když zahlédne krev, je to zlé a naučili jsme ho také říkat ´au´, to normální děti učit nemusíte..." dodává Isaakova matka.

Bolest cítí, jen musí být 30x silnější

Přestože se rodina musí vypořádat s těžkým údělem, zmínil Isaakův otec Randy i jednu úsměvnou historku. Když jednou synovi omylem šlápl na nohu a ten se tomu začal smát, vysvětlil Isaakovi, že to není k smíchu, protože mu mohl ublížit, a že měl zakřičet. Asi za hodinu pak otec chlapce sledoval, jak si hraje - když mu šlápla na nohu kočka, začal křičet o pomoc. Nepochopil, že je kočka lehčí a její váha mu ublížit nemůže.

Postižení neznamená, že chlapec necítí žádnou bolest. "Když spadl z prolézačky a zlomil si pánev, cítil, že má něco z nohou, přestože než na to přišli až po několika vyšetřeních. Bolest cítí, musí být ale 20 - 30krát intenzivnější," vysvětluje Randy Brown.

Za kongenitální analgezií stojí vzácná genetická mutace, proti níž jsou lékaři zatím bezmocní.

 

Právě se děje

Další zprávy