Politici krizi USA nevyřešili, jen přetočili budík

Michal Žák Michal Žák
17. 10. 2013 19:13
Už 15. ledna 2014 může přijít další shutdown. To pro Ameriku není dobrá zpráva.
Foto: Reuters

Washington - Americký Kongres se nakonec po týdnech politických půtek dohodl na kompromisním zákonu, jenž ukončil dva týdny trvající vládní odstávku (government shutdown) a navýšil dluhový strop USA.

Díky tomu se může z nucené dovolené vrátit na 450 tisíc federálních zaměstnanců a dalšího 1,3 milionu Američanů (jako policisté či hasiči) se může těšit na výplatu.

Taková byla vládní odstávka:

Oddechli si Američané i celý finanční svět, jenž se obával opakování krize z roku 2008. Tleskají Mezinárodní měnový fond (MMF), Světová banka i Čína, coby největší věřitel USA.

Středeční dohoda ovšem v nejmenším neznamená vyřešení problému, jde jen o jakési přetočení budíku. Začal nový odpočet, poznamenal komentátor televize ABC. Federální vláda totiž jen získala čas navíc, konkrétně do 15. ledna. Dluhový strop se pak naplní 7. února.

USA se vyhnuly kulce

Na obzoru jsou přesto nové hrozby, a nejen proto, že kvůli rozepřím demokratů a republikánů od začátku října tratila přes 20 miliard dolarů.

Hospodářství muselo zpomalit, jelikož vláda nemohla utrácet, což znatelně pocítil i soukromý sektor. To s sebou podle analytiků v důsledku přinese nejen nárůst nezaměstnanosti, ale i potíže s financováním zdravotní péče či penzijního systému.

"Americká ekonomika se vyhnula kulce, ale milost bude krátká," citoval The Washington Post Paula Edelsteina z analytické společnosti IHS Global Insight.

Odvrácení platební neschopnosti "za pět minut dvanáct" je podle něj jen předzvěstí dalšího měření sil, které USA čeká nejpozději v lednu.

Prezident Barack Obama musí šetřit. Jeho administrativě došly kvůli neschválenému zákonu o vládních výdajích peníze.
Prezident Barack Obama musí šetřit. Jeho administrativě došly kvůli neschválenému zákonu o vládních výdajích peníze. | Foto: Reuters

Jak již bylo zmíněno, vláda prezidenta Baracka Obamy získala peníze jen do prvních týdnů roku 2014, a to je na celé dohodě nejhorší. V praxi to znamená, že lidé i firmy budou mnohem ostražitější při utrácení.

"Pokud se lidé obávají, že vládní politika bude opět balancovat na hraně a s tím přijde i hrozba další odstávky, či dokonce něčeho horšího, budou se i nadále bát otevřít své šekové knížky," podotýká Beth Ann Bovinová, hlavní americká ekonomka ratingové agentury Standard & Poor's.

A nalomená důvěra spotřebitelů je (obzvláště před blížícími se vánoční svátky) tím posledním, co by hospodářství prospělo.

Bojovali jsme dobře

Dohoda navíc ani v nejmenším neznamená, že by se pohledy demokratů a republikánů na fiskální politiku Spojených států jakkoliv přiblížily.

To se týká mimo jiné reformy zdravotnictví, známé jako Obamacare. Přitom právě odmítání Zákona o dostupné zdravotní péči bylo hlavní příčinou nynější krize.

Odpor republikánů vůči reformě zdravotnictví byl větší, než hrozba "vládní odstávky". Na snímku šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner.
Odpor republikánů vůči reformě zdravotnictví byl větší, než hrozba "vládní odstávky". Na snímku šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner. | Foto: Reuters

Republikáni přitom nedosáhli vůbec ničeho. Reformu se jim nepodařilo ani odložit, ani připravit o zdroje financování. "Svedli jsme dobrou bitvu, jen jsme nevyhráli," nechal se podle The New York Times slyšet šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner.

Nejtvrdší jádro republikánů se přesto nevzdává a už s předstihem avizuje další kolo boje proti Obamacare. "Termíny pro nové bitvy jsou 15. leden a 7. únor," napsala na Twitteru poradkyně senátora Teda Cruze.

Další shutdown je tak možná blíž, než by se zdálo. Tak či onak Američany nečekají klidné Vánoce.

 

Právě se děje

Další zprávy