Jednání Kongresu narušily výkřiky o bohu a zednářích

Zahraničí Zahraničí
17. 10. 2013 12:01
Jedna ze stenografek se dostala za řečnický pult, museli ji vyvést.
Kongres USA - Kapitol
Kongres USA - Kapitol | Foto: Aktuálně.cz

Washington - Bezpochyby nejsledovanější jednání amerického Kongresu za několik posledních let narušil drobný incident.

Ve chvíli, kdy Spojeným státům zbývalo jen pár desítek minut do dosažení dluhového stropu a upadnutí do platební neschopnosti, se totiž za řečnický pultík Sněmovny reprezentantů - nikým nepozorována - postavila jedna ze stenografek.

"Měla takový poblázněný pohled," líčil později demokratický kongresman z Texasu Joaquín Castro.

Žena, která byla identifikována jako Dianne Reidyová, začala v posledních minutách hlasování s plamenným proslovem. Co doslova říkala, ovšem není známo, jelikož mikrofony právě byly vypnuty.

Americká média tak vycházejí ze svědectví okolo sedících kongresmanů. A podle nich mimo jiné vykřikovala, že "sněmovna je rozdělena".

Nelze sloužit dvěma pánům

Incident způsobil v jednacím sále pozdvižení. A když se předsedající republikánce Ileaně Ros Lehtinenové nepodařilo obnovit pořádek ani několika údery kladívkem, byla Reidyová vyvedena.

"Největším klamem je, že jsme ´jedním národem před Bohem´! Tím (USA) nikdy nebyly," křičela mezitím Dianne Reidyová s odkazem na takzvaný Slib věrnosti.

Podle ní by tomu tak mělo být, ale není. A ústava by v takovém případě "nebyla napsána svobodnými zednáři". "Nemůžete sloužit dvěma pánům. Chvála Bohu, pánu Ježíši Kristu." Ochranka ji následně odvezla do nemocnice, kde měli lékaři posoudit její psychický stav.

Výsledek hlasování o ukončení vládní odstávky a zvýšení dluhového stropu ale incident neovlivnil, a tak další krize byla - alespoň na čtvrt roku - zažehnána.

 

Právě se děje

Další zprávy