Snowdenův důvěrník Greenwald opouští deník Guardian

Zahraničí Zahraničí
16. 10. 2013 19:04
Novinář by se měl zapojit do nového média financovaného zakladatelem eBaye.
Glenn Greenwald, americký novinář, který jako první informoval o špehovacích projektech tajsné služby NSA.
Glenn Greenwald, americký novinář, který jako první informoval o špehovacích projektech tajsné služby NSA. | Foto: Reuters

Washington - Novinář Glenn Greenwald, kterému Edward Snowden svěřil tajné materiály USA, opouští britský deník The Guardian.

Na svém blogu sloupkař uvedl, že se jedná o "příležitost snů, kterou novinář dostane jen jednou v kariéře".

Podle informací Reuters by se měl zapojit do nového mediálního projektu financovaného zakladatelem eBaye Pierrem Omidyarem.

S sebou si vezme i dokumenty, které mu bývalý spolupracovník americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Snowden poskytl, uvedla ČTK.

Americký novinář dosud působil coby reportér listu v brazilském Riu de Janeiro, kde hodlá žít i nadále. Byl to právě on, kdo zveřejnil obsah první části přísně tajných dokumentů a se Snowdenem byl ve stálém kontaktu.

Bližší podrobnosti o novém projektu Reuters nezná. Serveru Buzzfeed Greenwald nicméně řekl, že jde o dobře finančně zajištěný a zcela nový mediální podnik.

Ve své nové roli prý bude kromě psaní "utvářet celé novinářské oddělení". Vyhledávat bude publicisty a redaktory, kteří sdílejí stejné hodnoty.

Všechno nejlepší, Glenne

"Z Glennova rozhodnutí o odchodu jsme samozřejmě zklamaní, ale uvědomujeme si přitažlivost nové funkce, která mu byla nabídnuta. Přejeme mu všechno nejlepší," uvedla mluvčí Guardianu Jennifer Lindauerová.

Šestačtyřicetiletý Omidyar je předsedou představenstva v eBay Inc, do každodenního provozu firmy se ale nezapojuje, připomněla agentura.

Miliardář íránsko-amerického původu, který se narodil ve Francii, proslul množstvím filantropických, obchodních i politických zájmů. Často je financuje skrze investiční společnost Omidyar Network. Stojí například za havajským zpravodajským webem Honolulu Civil Beat.

Snowden dostal počátkem srpna v Rusku roční azyl po více než měsíčním pobytu v tranzitním prostoru mezinárodního letiště Šeremeťjevo. Spojené státy opakovaně a neúspěšně žádají Moskvu o jeho vydání.

 

Právě se děje

Další zprávy