Zdvižený prst na USA. Podruhé jim hrozí snížení ratingu

Martin Novák Martin Novák
16. 10. 2013 13:00
Americký Senát je údajně blízko dohody o zvýšení dluhového stropu, ale nic není jisté.
Foto: Reuters

Washington - Americkým politikům už zbývají jen hodiny do dohody o zvýšení dluhového stropu.

Pokud tak do čtvrtka 17. října neučiní, USA přestanou splácet část svých závazků a ekonomika Spojených států se ocitne na pokraji strmějšího pádu.

Varování s velkým V vydala ratingová agentura Fitch. Pohorzila Spojeným státům snížením nejvyššího ratingu AAA na AA+.

Něco takového bylo ještě donedávna nepředstavitelné. Spojené státy a Německo byly považovány za státy, u kterých je snížení krajně nepravděpodobné.

"Politické rozdělení a snížená finanční flexibilita zvyšují riziko americké platební neschopnosti," napsala ve zdůvodnění Fitch.

Bylo by to podruhé v historii, kdy by renomovaná agentura snížila Spojeným státům nejvyšší rating. V srpnu 2011 tak učinila agentura Standards & Poor´s. 

Nejistota má negativní dopad také na americké akcie a kurz dolaru. Indexy amerických akcií po úterních zprávách o krachu rozhovorů ve Sněmovně reprezentantů oslabily o více než půl procenta.

V Senátu se demokraté a republikáni podle posledních zpráv přece jen blíží k dohodě o rozpočtu a zvýšení dluhového stropu.

Oznámili to vůdce demokratické většiny Harry Reid i vůdce republikánské menšiny Mitch McConnell. Návrh dohody předpokládá, že dluhový strop se zvýší zatím do 7. února příštího roku a provizorní rozpočet bude schválen s platností do 15. ledna, aby mohly být otevřeny všechny federální instituce a úřady.

Na 800 tisíc státních zaměstnanců tak bude moci přerušit nucenou dovolenou a vrátit se do práce.

Senát znovu začne jednat v pět hodin odpoledne středoevropského času, před tím se sejde i Sněmovna reprezentantů. Tam ale pokusy o dohodu zatím ztroskotávají na nesmiřitelných postojích konzervativního křídla republikánů.

Radikálové z řad Republikánské strany ve Sněmovně, známí jako členové Tea Party, odmítají Obamou zdravotnickou reformu a stále nehodlají ustoupit.

Republikáni původně žádali jako podmínku schválení zákona o vládních výdajích v novém fiskálním roce odklad Obamovy zdravotnické reformy o rok. Obama a demokraté to odmítli, čímž se jednání o rozpočtu a zvýšení dluhového stropu zablokovala.

Republikáni mají většinu ve Sněmovně reprezentantů (232 křesel proti 200 křeslům demokratů), ale v Senátu je tomu naopak (52 demokratů proti 46 republikánům).

 

Právě se děje

Další zprávy