Světová banka: USA mohou spustit globální katastrofu

ČTK Zahraničí ČTK, Zahraničí
13. 10. 2013 7:12
Prezident Světové banky vyzval americké politiky k rychlému vyřešení rozpočtové krize
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Washington - Prezident Světové banky Jim Yong Kim v noci na dnešek prohlásil, že Spojené státy způsobí globální hospodářskou katastrofu, pokud včas nepřijdou s plánem na zvýšení dluhového limitu americké vlády, a neodvrátí tak hrozbu její neschopnosti splácet dluhy. Citovala ho agentura Reuters.

Americká vláda nemá kvůli sporům v Kongresu od minulého úterý peníze na běžný provoz. Americká vláda je bez peněz už jedenáct dní. Republikánští poslanci zatím vytrvale odmítali finance odblokovat v naději, že se jim podaří oddálit prezidentovu zdravotní reformu, kterou média překřtila na "Obamacare".

Pokračování sporů by mohlo vést až k neschopnosti zvýšit dluhový strop, takže by vládě mohly již příští týden ve čtvrtek dojít peníze na splácení dluhů.

"Nacházíme se nyní pět dnů od velmi nebezpečného okamžiku. Vyzývám americké politiky k rychlému řešení. Nečinnost by mohla vést k růstu úrokových sazeb, poklesu důvěry a zpomalení hospodářského růstu," uvedl prezident Světové banky Jim Yong Kim a dodal: "Mohla by to být katastrofální věc pro rozvíjející se země, což by následně výrazně poškodilo také vyspělé ekonomiky."

Ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová už ve čtvrtek varovala, že pokud Američané dluhový strop včas nezvýší, výsledkem by mohly být vážné škody nejen v americké ekonomice, ale v celém světovém hospodářství.

Před negativními důsledky neschopnosti Spojených států splácet své dluhy o víkendu varovali rovněž vedoucí představitelé tří předních světových bank.

Generální ředitel největší německé banky Deutsche Bank Anshu Jain uvedl, že důsledky by byly naprosto katastrofální: "Byla by to velmi rychle se šířící smrtelná nemoc."

Republikáni: Jednání budou ještě obtížná

Průlom ve sporech mezi administrativou prezidenta Baracka Obamy a republikány v Kongresu nenastal ani  v pátek poté, co se Obama v Bílém domě setkal s delegací republikánských členů Kongresu. 

Vůdce republikánů v Senátu Mitch McConnell poté nicméně prohlásil, že jeho strana po pátečním jednání s Obamou "zahájí práci na řešení přijatelném pro obě strany".

Senátor Orrin Hatch novinářům podle agentury AP při odchodu z Bílého domu řekl, že jednání o řešení sporu bude ještě obtížné. Obama podle něj trvá na tom, aby dlouhodobé rozpočtové škrty, které republikáni navrhují výměnou odblokování vládních financí a odvrácení platební neschopnosti, vyvážily nové příjmy do státního rozpočtu.

Prezident pak podle svého mluvčího odmítl návrh republikánů na dočasné zvýšení dluhového stropu na dobu šesti týdnů. Podle dřívějších návrhů některých demokratů by to mělo být až na rok.

"Zvýšení dluhového stropu na pouhých šest týdnů svázané s podmínkou vyjednávání o rozpočtu nás za pouhých šest týdnů dostane zpět do situace, ve které jsme dnes," prohlásil Obamův mluvčí.

Podle něj je takto krátkodobé zvýšení limitu dluhu pro Obamu přijatelné pouze v případě, že nebude spojeno s žádnými podmínkami.

 

Právě se děje

Další zprávy