USA jsou stále bez peněz, jednání průlom nepřinesla

ČTK ČTK
12. 10. 2013 9:09
USA je v platební neschopnosti už 11 dní, recese může poznamenat celý svět.
Prezident Barack Obama musí šetřit. Jeho administrativě došly kvůli neschválenému zákonu o vládních výdajích peníze.
Prezident Barack Obama musí šetřit. Jeho administrativě došly kvůli neschválenému zákonu o vládních výdajích peníze. | Foto: Reuters

Washington - Prezident Spojených států Barack Obama se v pátek v Bílém domě setkal s delegací republikánských členů Kongresu k jednání o rozpočtové krizi. Po půldruhahodinové schůzce kongresmani označili rozhovor za plodný, průlom ve sporu o osud státních financí nicméně podle nich zatím nenastal.

Rovněž Bílý dům referoval o schůzce s opatrným optimismem, prezident však zároveň odmítl návrh na zvýšení takzvaného dluhového stropu na šest týdnů.

Senátor Orrin Hatch novinářům podle agentury AP při odchodu z Bílého domu řekl, že jednání o řešení sporu bude ještě obtížné. Obama podle něj trvá na tom, aby dlouhodobé rozpočtové škrty, které republikáni navrhují výměnou za odblokování vládních financí a odvrácení platební neschopnosti, vyvážily nové příjmy do státního rozpočtu.

Bílý dům: Republikáni požívají nepřijatelné výhružky

Republikáni naproti tomu podle Bílého domu používají v jednání nepřijatelné výhružky. Obamův mluvčí Jay Carney po schůzce prohlásil, že by měli přestat hrozit platební neschopností, kterou nasazují jako argument při vyjednávání o rozpočtu.

Washingtonu hrozí, že v případě neshody na zvýšení takzvaného dluhového stropu příští čtvrtek přestane mít peníze na splácení mezinárodních závazků.

Prezident podle svého mluvčího odmítl návrh republikánů na dočasné zvýšení dluhového stropu na dobu šesti týdnů. Podle dřívějších návrhů některých demokratů by to mělo být až na rok.

 "Zvýšení dluhového stropu na pouhých šest týdnů svázané s podmínkou vyjednávání o rozpočtu nás za pouhých šest týdnů dostane zpět do situace, ve které jsme dnes," prohlásil Carney.

Podle něj je takto krátkodobé zvýšení limitu dluhu pro Obamu přijatelné pouze v případě, že nebude spojeno s žádnými podmínkami.

Republikáni: Začneme hledat přijatelné řešení

Vůdce republikánů v Senátu Mitch McConnell řekl, že jeho strana po pátečním jednání s Obamou "zahájí práci na řešení přijatelném pro obě strany".

Debata s prezidentem byla podle něj užitečná a konstruktivní. McConnell doufá, že právní experti jeho strany řešení naleznou.

Americká vláda je bez peněz už jedenáct dní. Republikánští poslanci zatím vytrvale odmítali finance odblokovat v naději, že se jim podaří oddálit prezidentovu zdravotní reformu, kterou média překřtila na "Obamacare".

Před Kongresem a Bílým domem se zároveň stále hrozivěji rýsuje ještě vážnější problém - limit státního dluhu. Pokud ho Kongres do čtvrtka 17. října nezvýší, dostane se do problému nejen americká ekonomika, ale recese podle ekonomů ohrozí celý svět.

Dnešní schůzka navázala na čtvrteční debatu prezidenta s předsedou Sněmovny reprezentantů Johnem Boehnerem, při níž se objevila naděje na odblokování vládních financí a odvrácení platební neschopnosti USA. Republikáni žádají, aby výměnou za řešení nynější krize vláda provedla škrty v některých sociálních programech, a vylepšila tak bilanci státního rozpočtu.

Obama se s Boehnerem bavil po telefonu i dnes, žádný jasný závěr však v rozhovoru nepadl, informoval mluvčí šéfa sněmovny. Dohodli se pouze na tom, že jednání budou pokračovat.

 

Právě se děje

Další zprávy