Kdo s koho? Konec rozpočtové krize v USA je daleko

Michal Žák Michal Žák
9. 10. 2013 16:20
Prezident ani republikáni nechtějí ustoupit. A 17. říjen se blíží.
Vzkaz státních zaměstnanců je prostý: Chceme pracovat!
Vzkaz státních zaměstnanců je prostý: Chceme pracovat! | Foto: Reuters

Washington - Konec zákopové války, kvůli níž nemá vláda Spojených států už přes týden peníze na běžný provoz, je stále v nedohlednu.

Ani republikáni vedení šéfem Sněmovny reprezentantů Johnem Boehnerem, ani prezident Barack Obama nehodlají ustoupit, byť by to bylo jen o píď.

To vše v době, kdy se blíží další kritické datum: 17. října. Po něm USA reálně hrozí, že nebudou schopny splácet některé své závazky.

Obama je v úzkých...

Šéf Bílého domu si sice pozval na schůzky se "svými" demokraty, ale stále trvá na tom, že s republikány k jednacímu stolu usedne teprve poté, co Kongres schválí chybějící zákon o vládních výdajích a zvýší dluhový strop.

"Nemůžeme připustit, že se vydírání stane součástí naší demokracie. Tak demokracie nefunguje," apeloval na republikány.

Schvalte zákon o vládních výdajích, apeluje Barack Obama.
Schvalte zákon o vládních výdajích, apeluje Barack Obama. | Foto: Reuters

Na Capitol Hill, kde sídlí Kongres, jim vzkázal, že pokud přistoupí na hlasování o "čistém rozpočtu", je připraven s nimi hovořit o všem, a to včetně odmítané reformy zdravotnictví.

Média předpokládají, že zákon o vládních výdajích by - bez pozměňovacích návrhů - prošel. Umírněné konzervativce by mohl "ukolébat" příslib jednání o jimi nenáviděné Obamacare. Zmíněná reforma přitom stála na počátku všech současných problémů.

... čas se mu krátí

Boehner ovšem prozatím zachovává stoický klid. Výzvu k odblokování hlasování odmítl s tím, že Obamovi jde pouze o "bezpodmínečnou kapitulaci" republikánů.

Odpor republikánů vůči reformě zdravotnictví byl větší, než hrozba "vládní odstávky". Na snímku šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner.
Odpor republikánů vůči reformě zdravotnictví byl větší, než hrozba "vládní odstávky". Na snímku šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner. | Foto: Reuters

Je přesvědčen, že prezidentovi se krátí čas, a jeho pozice je tudíž "dlouhodobě neudržitelná". Kvůli hrozící platební neschopnosti tak bude muset dříve či později začít jednat.

Američany ale jedním dechem ujišťuje, že jeho strana udělá maximum pro to, aby na obávaný dluhový strop nedošlo. "Souhlasím s prezidentem, že bychom měli platit své dluhy."

Vláda se na vás vykašlala

Tomu už ale věří zřejmě jen málokdo. Úřady jsou kvůli vládní odstávce zavřené už devátým dnem, statisíce federálních zaměstnanců zůstávají na nucené dovolené, policisté či hasiči pracují pro změnu de facto zadarmo.

Jednou z mála výjimek byli vojáci. Nyní se ale ukázalo, že roztržka politiků dopadá i na rodiny těch, kteří za Spojené státy položili život. Na odškodné sto tisíc dolarů, které pozůstalí po padlých vojácích dostávají obvykle do tří dnů, mohou momentálně zapomenout.

Úřady jsou ochromeny, připomíná agentura AP v souvislosti s víkendovou smrtí pěti vojáků v Afghánistánu.

"Když jste ji potřebovali, vláda vás nechala padnout," vzkázal rodinám republikán Lindsey Graham z Jižní Karoliny, podle něhož vina padá na hlavy všech politiků bez výjimek.

 

Právě se děje

Další zprávy