Curiosity šokovala. Všude kolem je voda, vzkázala domů

Petr Jemelka Petr Jemelka
27. 9. 2013 15:15
Voda je v marsovské půdě a je jí hodně, ukázala analýza
Foto: Reuters

Pasadena - Sonda Curiosity učinila objev, který vědcům vyrazil dech. Voda na Marsu nejenže je, ona je dokonce úplně všude.

Americká pojízdná laboratoř totiž zjistila, že životadárnou tekutinu obsahuje přímo půda na Marsu. Pro lidstvo to znamená, že pokud se v budoucnu na Rudou planetu vypraví, o vodu nemusí mít obavy.

Marsovská zemina obsahuje 2 % vody, což znamená, že z 0,03 kubíku půdy lze získat litr čisté vody. Jinými slovy: Astronauti budou mít zdroj pitné vody přímo pod nohama, a to kdekoliv, kam se vydají.

Vyplývá to z analýzy odebraných vzorků, které na Zemi studoval tým Laurie Leshinové z Rensselaerova polytechnického institutu. "Byla to pro mě opravdu senzace, z toho, že je na Marsu snadno dostupná voda, jsem byla doslova nadšená," řekla serveru Space.com.

Leshinové tým zkoumal výsledky pokusu, který robotická sonda provedla v listopadu minulého roku. Pomocí přístroje Sample Analysis at Mars (SAM) rozžhavila marsovský prach na 835 stupňů Celsia a jímala plyny, jež se přitom uvolnily.

Uvolnilo se velké množství oxidu uhličitého, kyslíku, sloučenin síry a... vody. Půda byla zároveň bohatá na deuterium - což je takzvaně těžký izotop vodíku obsahující jeden proton a jeden neutron.

"Plyne z toho, že půda funguje jako houba a nasává vlhkost z atmosféry," vysvětlila Leshinová.

Server Science.com dodává, že objev vody na Rudé planetě vychází z analýzy složení vzorků půdy Marsu odebrané v prvních sto dnech průběhu mise.

Ta začala úspěšným a unikátním přistávacím manévrem v srpnu 2012. Hlavním úkolem Curiosity bylo během dvou let, po které by měla vydržet funkční, zjistit, zda na Marsu někdy byl (nebo dokonce je) život.

To už se jí z části podařilo; v březnu zjistila, že nedaleko místa přistání - v oblasti zvané  Yellowknife Bay - mohl být před miliardami let život. Definitivní potvrzení ale stále nepřišlo.

 

Právě se děje

Další zprávy