Obama vybírá verzi útoku na Sýrii. Asad inspekci povolí

ČTK Zahraničí ČTK, Zahraničí
25. 8. 2013 15:17
Americký prezident se sešel s bezpečnostními poradci, Asad mění postoj.
Barack Obama.
Barack Obama. | Foto: Reuters

Washington / Damašek - Americký prezident Barack Obama se v sobotu setkal s bezpečnostními poradci a zástupci americké armády. Ti mu navrhli řadu možností, jak reagovat na možné použití chemických zbraní syrskou vládou.

Ministr obrany Chuck Hagel uvedl, že americká armáda je již připravena i na variantu, že se prezident rozhodne pro vojenský zásah.

Damašek v první veřejné reakci v neděli Washington před akcí varoval. "Americká intervence bude mít velmi vážné dopady a rozdmýchá oheň, který zažehne Blízký východ," oznámilo podle Reuters syrské ministerstvo informací.

Rovněž protiamericky naladěný Írán pohrozil "tvrdými následky". "Amerika zná hranice červené čáry syrské fronty a jakékoli její překročení bude mít tvrdé následky pro Bílý dům," citovala íránská agentura Fars zástupce náčelníka íránského generálního štábu Masúda Džazajrího. Ten svým prohlášením reagoval na postoj Západu, který zvažuje v Sýrii vojenskou intervenci.

Pustí inspektory na místo?

Původní víkendové informace počítaly s tím, že syrský režim prezidenta Bašára Asada je ochoten inspektorům OSN umožnit vstup do oblastí zasažených údajným chemickým útokem, v neděli se situace zamotala.

Asadův režim totiž nejprve uvedl, že místo středečního útoku nedaleko syrské metropole "není součástí schváleného seznamu lokalit, na kterém se Damašek dohodnul s OSN".

Sýrie prý sice chce se světovou organizací spolupracovat, nepovolí ale žádnou inspekci, která "ohrozí státní suverenitu".

Tentýž den odpoledne však syrská státní televize odvysílala prohlášení, že Asad inspektory nakonec do inkriminované oblasti, kde existuje podezření z chemického útoku, přeci jen pustí.

Váhající Obama

O možnostech vojenského řešení syrské krize v sobotu s Obamou jednali mimo jiné viceprezident Joe Biden, Obamova poradkyně pro otázky národní bezpečnosti Susan Riceová či šéf CIA John Brennan. Ministr obrany uvedl, že americká armáda je již připravena na možnost, že se prezident rozhodne pro vojenský zásah.

Obama se dosud zdráhal vojensky zaútočit proti Sýrii. Již před rokem se ale nechal slyšet, že by tento názor změnil v případě, kdyby Damašek sáhl do zásoby svých chemických zbraní.

"Ve spolupráci s mezinárodními partnery, majíce na paměti výpovědi desítek svědků a záznamy o příznacích zabitých, američtí zpravodajci i nadále shromažďují fakta, aby zjistili, co se stalo," uvedl Bílý dům ve svém prohlášení.

"Prezident také získal podrobný přehled o řadě potenciálních možností, které pro USA a mezinárodní společenství připadají v úvahu jako možná odpověď na použití chemických zbraní," dodal Obamův úřad.

Válečná jednání během dovolené

Ministr zahraničí John Kerry, který je na dovolené v Massachusetts, a ministr obrany Chuck Hagel, jenž nyní cestuje po Asii, se jednání zúčastnili pouze na dálku. Bílý dům odmítl prozradit, kdy schůzka skončila. Podle agentury Reuters ale trvala asi tři hodiny.

I když si užívá prázdnin, ministr Kerry i přesto pracuje. Jak uvedl pro agenturu AFP nejmenovaný zdroj z ministerstva zahraničí, šéf americké diplomacie se odhodlal k poměrně nezvyklému kroku: spojil se se svým syrským protějškem Válidem Mualimem. Mluvili spolu o údajném chemickém útoku a Kerry mu měl mimo jiné sdělit, že "jestliže syrský režim nemá co skrývat, měl by okamžitě povolit přístup" do oblasti poblíž Damašku, kde k útoku mělo dojít.

Ministr obrany Hagel v souvislosti s jednáním u prezidenta uvedl, že americká je armáda připravena na možnost, že se Obama rozhodne pro vojenský zásah proti Sýrii. "Prezident Obama požádal ministerstvo obrany, aby se připravilo na různé možnosti. To jsme již udělali," uvedl Hagel během návštěvy Malajsie.

Americká administrativa podle něj stále zvažuje všechna pro a proti. V úvahu bere množství faktorů, například hodnocení zpravodajských služeb, určité právnické otázky i otázku mezinárodní podpory možné vojenské akce.

Agentura AP nicméně upozornila, že Obama možnost rychlého amerického zásahu proti Sýrii již dříve bagatelizoval, když poukázal na problematičnost provedení takového kroku bez vytvoření silné mezinárodní koalice a získání mandátu od OSN.

Hagel odmítl poskytnout jakékoli podrobnosti o konkrétních pohybech vojenských sil. Podle jednoho z představitelů armády se nicméně americké vojenské námořnictvo kvůli situaci v Sýrii rozhodlo posílit svou přítomnost ve Středozemním moři o čtvrtou válečnou loď vybavenou střelami s plochou dráhou letu.

O situaci v Sýrii v sobotu americký prezident telefonicky hovořil i s britským premiérem Davidem Cameronem. Oba vyjádřili "hluboké znepokojení" kvůli možnému použití chemických zbraní.

Jak následně uvedl mluvčí britského premiéra, fakt, že syrský prezident Bašár Asad odmítá spolupracovat s inspektory OSN "naznačuje, že režim něco skrývá". Jestliže se zprávy o použití chemických zbraní potvrdí, vyžádá si to "vážnou odpověď" od mezinárodního společenství, shodli se Obama s Cameronem.

 

Právě se děje

Další zprávy