Oblast 51 existuje, přiznala CIA. UFO tam prý nenajdete

ČTK Zahraničí ČTK, Zahraničí
16. 8. 2013 16:48
Odtajněny ale byly jen aktivity do roku 1974, co se tam asi děje od té doby?
Foto: Aktuálně.cz

Washington - Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) oficiálně připustila existenci přísně střežené vojenské zóny Oblast 51 (Area 51) v Nevadské poušti.

Během studené války sloužila mimo jiné k testování špionážních letounů U-2 a Oxcart.

Naopak o létajících talířích se agentura nezmínila. Ufologové se přitom domnívají, že úřady v oblasti ukrývají ostatky mimozemšťana.

Na oficiálních mapách je místo zakresleno nanejvýš jako vytěžený důl, ale třeba na Google Maps není znázorněno vůbec.

Nově zveřejněné dokumenty obsahují mapu vojenského komplexu, který leží zhruba 200 kilometrů severozápadně od Las Vegas, na okraji vyschlého solného jezera. Z podkladů vyplývá, že komplex byl využíván k méně strhujícím účelům, než je pohřbívání ufonů - především k testování špionážních zařízení.

Dokumenty rovněž odhalují, jak se areál zrodil coby součást testovacího komplexu amerického úřadu pro atomovou energii.

Ufologové jsou ale přesvědčeni, že Oblast 51 stále skrývá například ostatky mimozemšťana z údajného létajícího talíře, který se v roce 1947 zřítil poblíž městečka Roswell.

Na toto téma bylo napsáno mnoho knih a natočeno mnoho filmů, včetně snímku Den nezávislosti z roku 1996.

CIA dokumenty zveřejnila na žádost pracovníka Národního bezpečnostního archivu Univerzity George Washingtona Jeffreyho Richelsona. Ten se zajímal o historii programu špionážních letounů U-2.

"Hranice základny jsou vyznačeny na odtajněných mapách - jedná se o malou obdélníkovou oblast sousedící se severozápadním cípem mnohem větší Nevadská testovací střelnice," píše v odpovědi na dotaz Jeffreyho Richelsona americký Národní bezpečnostní úřad.

 

Právě se děje

Další zprávy