Ambasády USA se opět otevřou. S výjimkou Jemenu

ČTK ČTK
10. 8. 2013 15:22
Spojené státy otevřou v neděli 18 z 19 úřadů na Blízkém východě a v Africe.
Foto: Reuters

Washington - Spojené státy otevřou v neděli 18 z 19 zastupitelských úřadů na Blízkém východě a v Africe, které uzavřely minulou neděli kvůli bezpečnostní hrozbě.

Zavřená zůstane nadále ambasáda v jemenské metropoli Saná a rozhodnutí zatím nepadlo ani v případě konzulátu v pákistánském Láhauru.

V sobotu to oznámilo americké ministerstvo zahraničí.

USA rozhodly zavřít úřady kvůli hrozbě útoku připravovaného teroristickou sítí Al-Káida. Většina amerických zaměstnanců velvyslanectví v Saná pak byla v úterý evakuována z Jemenu na americkou vojenskou základnu v Německu.

Hrozba souvisí s Al-Káidou na Arabském poloostrově (AQAP), která má hlavní stan v Jemenu. Americké tajné služby zachytily telefonát šéfa Al-Káidy Ajmána Zavahrího s šéfem AQAP Násirem Vahajším. Hovořili údajně o konečné fázi příprav útoku.

Bezpečnostní opatření zavedl okamžitě Jemen, jehož bezpečnostním složkám se podařilo včas odhalit přípravu útoku na ropovod. AQAP se prý chytala také obsadit město Makalla v provincii Hadramaút, aby si tam mohla vytvořit velitelství.

Jemenští vojáci jí v tom zabránili, ale za pomoci americké armády. Ta v Jemenu používá bezpilotní letadla a v posledních dnech jimi zlikvidovala na 30 islámských radikálů, 14 z nich ve čtvrtek. Kvůli tamní bezpečnostní situace se tedy zřejmě rozhodnutí obnovit provoz na zastupitelských úřadech ještě netýká Saná.

Americké ministerstvo zahraničí navíc ve čtvrtek kvůli specifické teroristické hrozbě nařídilo evakuovat většinu personálu z konzulátu v severovýchodním pákistánském městě Láhaur.

Tento konzulát zůstane rovněž nadále zavřený. Hrozba nespadala do případu ostatních úřadů, ale týkala se specificky pracoviště v Láhauru. Do Pákistánu se v minulých letech uchýlily špičky Al-Káidy a v roce 2011 tam byl dopaden a zabit její bývalý vůdce Usáma bin Ládin.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Jennifer Psakiová řekla, že její úřad bude hrozby pro Saná a Láhaur dále ověřovat, aby mohl rozhodnout o otevření i těchto misí. Dodala, že ministerstvo chce co nejlépe chránit zaměstnance zastupitelských úřadů a také Američany cestující do této oblasti.

Ministerstvo bylo v USA kritizováno za nedostatečné zabezpečení konzulátu v libyjském Benghází. V době výročí zářijových atentátů na USA tam při teroristickém útoku loni zemřeli velvyslanec USA Chris Stevens a tři další Američané. Pachatelé nebyli dosud dopadeni.

 

Právě se děje

Další zprávy