Blíží se sluneční hurikán, hvězda se přepolarizuje

Petr Jemelka Petr Jemelka
7. 8. 2013 20:35
Schyluje se k přehození magnetické polarity Slunce, to ovlivní život na Zemi.
Sluneční dynamo usne a probudí se naopak. Bude to bouřlivé probuzení. Autor: Youtube.com
Sluneční dynamo usne a probudí se naopak. Bude to bouřlivé probuzení. Autor: Youtube.com | Foto: Aktuálně.cz

Stanford - Slunce chystá velké věci. Během čtvrt roku dojde k přehození jeho magnetické polarity, což zahýbe celou heliosférou, tedy částí vesmíru, kterou naše hvězda ovlivňuje.

Pro lidstvo to znamená, že se musí připravit na silné solární bouře, možné změny klimatu a výpadky elektrických i komunikačních sítí. V přímém ohrožení se ocitne posádka Mezinárodní vesmírné stanice.

"Zdá se, že jsme tři nebo čtyři měsíce od kompletní změny pole," cituje server NASA Science solárního fyzika ze Stanfordské univerzity Todda Hoeksemaeho.

Blížící se přepolarizování bude podle něj a jeho kolegů možná nejsilnější od té doby, co jej vědci zaznamenávají.

Magnetické pole Slunce si je možné představit jako moře, do něhož je ponořena celá sluneční soustava. Slunce toto moře rozvlňuje s tím, že na konci každého solárního cyklu vlnění ustane, sluneční "dynamo" se přeskupí a opět rozběhne. Ale v opačné polaritě, což citelně ovlivní klima v celém planetárním systému i miliardy kilometrů za ním.

K něčemu podobnému dochází přibližně jednou za 11 let. Tentokrát si ale Slunce dává načas. Naposledy k tomuto jevu došlo v roce 2000.

Vědci mají za to, že podle odhadů došlo k dosud nejsilnějšímu přehození magnetického pole v roce 1859, kdy britský astronom Richard C. Carrington zpozoroval sluneční erupce, jež tento jev doprovázejí.

Vliv slunečního větru na magnetosféru byl tehdy tak silný, že protáhl polární záři až k Římu.

 

Právě se děje

Další zprávy