Rio papeže vítá, ale katolíci v Latinské Americe mizí

Martin Novák Martin Novák
24. 7. 2013 20:15
Návštěva Františka je vykreslována jako úspěch, papež však má důvod k obavám. Čtěte proč.
Papež František ve středu sloužil mši na nejvýznamnějším poutním místě Brazílie, v mariánské bazilice v Aparecidě. Přišlo na 200 tisíc lidí.
Papež František ve středu sloužil mši na nejvýznamnějším poutním místě Brazílie, v mariánské bazilice v Aparecidě. Přišlo na 200 tisíc lidí. | Foto: Reuters

Praha - Papeže Františka na první zahraniční cestě jeho pontifikátu vítají statisíce nadšených Brazilců a kam se hne, tam sklízí ovace.Do Brazílie sice přijel na Světové dny mládeže, ale tak trochu řeší i problém, o kterém římskokatolická církev moc nemluví.

Sice se neustále opakuje, že Latinská Amerika je nyní těžištěm katolického světa a jeho budoucností v porovnání z "postkřesťanskou" a materiálně zaměřenou Evropou, ale skutečná čísla a fakta o největších latinskoamerických zemích tomu moc nenasvědčují.

Podle výzkumného ústavu Datafolha se nyní k římskokatolické církvi hlásí jen 57 procent Brazilců starších šestnácti let. 28 procent se považuje za evangelíky.

Podle Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística (IBGE) od roku 2000 klesl počet brazilských katolíků o devět procent, zatímco počet evangelíků stoupl o sedm procent. A tento trend pokračuje.

Jedním z důvodů je silný nástup různých evangelických církví. Ty jsou aktivní přímo v ulicích těch nejchudších čtvrtí. Včetně favel, nechvalně proslavených drogami a kriminalitou.

František se stylizuje do role papeže chudých, takže zde leží u jeho nohou přímá výzva. Chudí Brazilci mají pocit, že evangelické církve více žijí jejich problémy a pomáhají takříkajíc zblízka. Příslušníci střední třídy se přitom rovněž odvracejí od víry, sekularizují se po evropském vzoru.

Ostatně ani ve Františkově rodné Argentině má církev problémy. Evangelíci tam sice nebují tolik jako v Brazílii, ale pouze pětina Argentinců pravidelně chodí na mše a praktikuje katolickou víru se vším všudy.

V další velké katolické zemi - Mexiku - podle statistik z let 2000 až 2010 opustily církev čtyři miliony lidí. V polovině minulého století se ke katolické církvi hlásilo 98 procent Mexičanů, dnes 83 procent.

Čtěte více v placeném deníku Insider:

Brazilci papeže vítají, leč Latinská Amerika masově přichází o katolíky

 

Právě se děje

Další zprávy