Drama: Letoun se 150 lidmi přistál bez podvozku

ČTK Reuters ČTK, Reuters
23. 7. 2013 7:18
Při nehodě v New Yorku se zranilo osm lidí, všichni přežili
Letadlo přistálo bez přední části podvozku
Letadlo přistálo bez přední části podvozku | Foto: Reuters

New York - Pořádné drama se odehrálo v pondělí večer na jednom z newyorských letišť. Letadlo se 150 lidmi na palubě tam přistálo bez přední části podvozku. Nejméně osm lidí se při nehodě zranilo.

Frekventované letiště LaGuardia kvůli nehodě dočasně zrušilo všechny přílety, kompletně uzavřeno bylo přibližně na hodinu.

Stroj Boeing 737 společnosti Southwest Airlines letící z města Nashville do New Yorku dosedl na letištní plochu z dosud neznámé příčiny bez předního podvozku. Podle některých svědků přítomných na letišti se přední podvozek během přistávacího manévru vůbec nevysunul, jiní americkým televizním stanicím tvrdili, že o něj stroj při přistání přišel.

"Letadlo přistálo na dráze číslo čtyři, podvozek selhal, jeho přední část nezafungovala," uvedl ředitel letiště Thomas Bosco.

Pasažéři popsali po přistání drama na palubě. "Cítila jsme jen obrovskou ránu a náraz. Pak už jsme slyšeli ostré zabrání brzd a letadlo sebou smýklo. Bylo jasné, že se snaží letadlo zastavit," popsala pro CNN Kathy Bolesová.

Podle televizních záběrů skončilo letadlo "na břiše" s předkem skloněným k zemi. Žádné jiné známky poškození však nejevilo. Po přistání jej obklopily záchranné vozy a cestující byli evakuováni.

Podle prohlášení letecké společnosti utrpělo zranění pět cestujících a tři členové posádky. Zranění se týkají zad a krční páteře, žádné ze zranění není vážné.

Příčinu závady stroje vyrobeného v roce 1999 úřady vyšetřují.

Několik hodin po nehodě, která se stala čtvrthodinu před pondělní půlnocí, byl chod letiště částečně obnoven, cestující však i v úterý musejí počítat s omezeními.

 

Právě se děje

Další zprávy